Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Egy windows-os kirándulása a Linux világába

2010.02.09. 10:09 bbul

Be kell vallanom, hogy világ életemben monogám kapcsolatban éltem a Windows-zal. Jó férj módjára rá sem pillantottam más operációs rendszerekre, hiába is próbálkoztak páran a "csaknézdmeghogymilyen" típusú kísértésekkel, én makacsul elzárkóztam. Kapcsolatunk ugyanis iddillinek volt mondható: elfogadtam őt a hibáival együtt és megtanultam őt kezelni, békében és nyugalomban éltünk egymással.

De történt valami. Munkámból adódóan meg kellett ismerkednem egy terminálból vezérelt linuxos szerverrel, amihez a biztonság miatt linux ajánlott. Elkerülhetetlenné vált tehát a telepítés és a bigámia átvétele az arab világból, vagyis a linuxot is fel kellett telepítenem a windows-om mellé. Mivel a windows telepítésem már közel két éves volt és új partíciót is szerettem volna az Ubuntunak, így először a windows újratelepítése következett, rutinból, minden gond nélkül. Nem telt bele két óra és a driver és program cd gyüjteményemnek hála a windows-om régi fényében ragyogott.

Következett az Ubuntu, persze némi munkatársi segítséggel. Persze előítélettel figyeltem az eseményeket, hiszen a linuxról mindenkinek a ronda parancssorok és scriptek jutnak eszébe, nem a csillogó grafikus felületek. Aztán következtek a meglepetések. A telepítéshez ugyanis nem volt szükség semmilyen driver-re. A windows-zal ellentétben sem a videókártyához, sem az hanghoz, sőt a nethez, de még a Wi-fihez sem kellett semmi, egyszerűen minden ment magától. "Na, mit szólsz?" - kérdezte a telepítést végző linux-guru, kaján mosollyal. "Hol a böngésző?" kérdeztem válasz helyett, nehogy dícsérni kelljen a kis kedvencét. Mint kiderült, pechemre a kedvenc böngészőm (Firefox) is alapból a rendszer része... meg az Open Office is..... meg egy jó fotókezelő is .... meg a Gimp képszerkesztő is, meg képbeolvasó is, meg hangrögzítő is, médialejátszó is, meg lemezíró is, levelező is, naptár, szótár, játékok, egyebek.

Igazán bosszantó, percről-percre fogytak az esélyeim a kötekedési pontok megtalálására. Ezt követően az is kiderült, hogy a beépített frissítéskezelő automatikusan minden beépített programot frissít, nem csak magát az operációs rendszert. Mindezek pedig szép és könnyen átlátható grafikus felületen futnak, nyoma sincs a parancssoros vezérlésnek, minden ikon szépen rendszerezve, pont ahol lennie kell.


Legalább drága lenne, abba beleköthetnék, de sajnos ingyenes a kis Ubuntum, így ez a lehetőség is ugrott.

Ekkor, lázasan keresve a kapaszkodót, mentő ötletem támadt, amivel elkerülhettem a legrosszabbat, nevezetesen azt, hogy dícsérnem kellejen a linuxot a cég linux guruja előtt:

- Hm, vírusírtó nincs is hozzá?

- Nem, nincs. A linuxon nincsenek vírusok....

Függöny, én balra el.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Follow ELITINFO on Twitter

 

ELIT-INFO on Facebook

 

3 komment · 1 trackback

Címkék: microsoft tech windows blog linux internet humor informatika számítástechnika

Hogyan használd a Twittert?

2010.02.01. 11:42 bbul

Mostanában kezd nálunk is elterjedni a Twitter, bár még mindig sokak számára kissé homályos, hogy mi is ez valójában és mire és hogyan használható. Úgy gondoltuk első körben - mielőtt még okos tanácsokat adnánk a használatával kapcsolatban -  megnézzük, hogy milyen embertípusok is alkotják a twittrezők közösségét, kik milyen célból twittereznek és hogyan kell nekünk viszonyulni a különböző csoportokhoz. (Guy Kawasaki  ötletei alapján ) Lássuk hát:

 1. Az újonc: „Mit csináljak én itt?” kérdezi, aki csak pár hete regisztrált. Tweet-jeiben beszámol a mindennapja senkit sem érdeklő részleteiről: „Leesett a macskám a szekrényről” Ezek az emberek vagy továbblépnek erről a szintről, vagy pedig hamarosan elhagyják a twittert, ha azt tapasztalják, hogy senki nem figyel rájuk. Motivációjuk: kíváncsiság. Megközelítési mód feléjük: megértés.


2. A márkanév építő: „Mit nyerhetek vele?” Próbál egyensúlyozni a twitter marketing eszközként való felhasználása és a közösségi privát használata között, úgy, hogy ne vegyék észre, hogy marketingezik. Motiváció: ismertség növelése. Megközelítési mód: megfigyelés.


3. Az önjelölt celeb. „Hogy lehetek ismertebb?” A twittert önmegvalósító eszköznek tekinti, sokuk közülük igazi púp a háton. Motiváció: ismertté lenni és követőket szerezni. Megközelítés: tolerancia.


4. Az idegesítő. „Mire panaszkodjak?” Az ember, aki irigyel másokat, akik értelmes tartalmat tesznek fel. Értelmetlen megjegyzéseket tesz fel, amivel másokat idegesíthet. Motiváció: mások bosszantása. Megközelítés: blokkolás.


5. A szakértő. „Mi érdekes van az én területemen?” Leggyakrabban marketinges, vagy informatikai szakember. Ha a szakterületük számunkra érdekes, mindenképp megéri őket követnünk, mert sok hasznos információhoz juthatunk hozzá. Motiváció: szakértőként való elismertségük növelése és követők szerzése. Megközelítés: követés.


6. A segítő. „Mit tehetek érted?” Bár nagyon kevesen vannak, nagyon hasznosak tudnak lenni. A háttérben vannak egész addig, míg segítségre lesz szükséged. Akkor előlépnek, és válaszolnak. Legyenek bár ismeretlenek, vagy jól ismertek és sokak által követettek, sok időt és energiát takaríthatnak meg nekünk. Motiváció: mások segítése. Megközelítés: csodálat.

 

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Follow ELITINFO on Twitter

 

ELIT-INFO on Facebook

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: tech blog web2 web internet informatika twitter számítástechnika

Megszereztük a BKV titkos kollektív szerződését!

2010.01.14. 11:36 bbul

Mivel már harmadik napja borzolja a BKV sztrájk a fővárosiak idegeit, úgy éreztük itt az ideje tennünk valamit. A szakszervezet továbbra sem fogadja el a felkínált kollektív szerződést, a tárgyalások megtorpantak, a felek hallgatnak. Nekünk azonban sikerült hackereink segítségével megszereznünk a kollektív szerződés új tervezetét, amit a BKV-s szakszervezetek szeretnének elfogadtatni munkáltatójukkal. Ezúton közöljük:


Kollektív szerződés

mely létre jött a mai napon a Budapesti Korlátlan Végkielégítési Vállalat (továbbiakban BKV) és a Munkavállalók (továbbiakban Nagyurak) között, az alábbi feltételekkel.

A felek jogai és kötelezettségei:

Nagyurak kötelesek a munkaidő előtt legalább 3 perccel munkahelyükön megjelenni és a munkát felvenni, amennyiben más halaszthatatlan dolguk nincsen. Nagyurak kötelesek a rájuk bízott gépjárművet annak átvétele előtt ellenőrizni. Felek megállapodnak abban, hogy a műszaki ellenőrzés ideje nem lehet kevesebb, mint a súlyos testi sértés mindenkori minimális büntetési tétele és nem lehet több, mint a svédországi várható élettartam. Az ellenőrzés során felmerülő műszaki problémák miatt (pl. ablakmosó folyadék hiánya, illetve nem megfelelő színe, üléshuzat nem megfelelő mintája, illatosító hiánya)  Nagyurak jogosultak a munka felvételét megtagadni. Ebben az esetben BKV a hiba elhárításának időpontjáig köteles Nagyurak részére internettel és/vagy Play Station-el és csocsó asztallal ellátott fűtött helyiséget, valamint napi ötszöri étkezést biztosítani.  BKV köteles a Nagyurak által tetszőlegesen kiválasztott étteremből az ételeket a rendelés leadását követő 20 percen belül Nagyurak részére leszállítani.

A jármű hibáinak kijavítását követően Nagyurak kötelesek a munkát elkezdeni, járművükkel a forgalomba kihajtani és utasokat szállítani a BKV által előírt útvonalon. Amennyiben Nagyuraknak másfelé van dolguk, jogosultak ettől eltérő útvonalat is választani (kivéve villamos). Nagyurak kötelesek a kijelölt megállóhelyek előtt lassítani - vagy amennyiben ráérnek - megállni. Nagyurak kötelesek a jármű ajtajait kinyitni és az utasok felszállását lehetővé tenni. Az időjárástól (hideg) és a vezető egészségi állapotától (nátha) függően Nagyurak jogosultak az ajtók kinyitását megtagadni és az utasokat a jármű tetejére / hátuljára való felmászására utasítani.

Nagyurak kötelesek a felszálló utasok jegyeit / bérleteit ellenőrizni. Nagyurak jogosultak ezeknek hiányában az utast a járműről eltávolítani és amennyiben szükséges az ellenőrökkel megveretni.
A munkaidő lejártakor Nagyurak kötelesek a járművüket a BKV telephelyére visszaszállítani. Amennyiben más dolguk van, jogosultak a járművet bárhol leállítani és a BKV költségén taxival hazamenni.

Javadalmazások:

BKV köteles Nagyurak részére minden hónap 10. napjáig átutalni a mindenkori Elefántcsontpari infláció mértékével emelt munkabért. BKV köteles a karácsonykor esedékes pulykapénzen felül november utolsó csütörtökén is pulykapénzt fizetni, tekintettel a hálaadás napjára. BKV pulykapénzt fizetni köteles továbbá az alábbi ünnepeken, tekintettel a más vallású munkavállalókra: Jóm-Kipur, Hanuka, valamint a Ramadán kezdő és záró napja. A munkaviszony megszűnését követően BKV köteles Nagyurak részére végkielégítést fizetni, melynek összege nem lehet kevesebb, mint a Brunei szultán 6 havi nettó jövedelme és nem lehet több, mint az Apolló űrprogram és az új Dubai felhőkarcoló építési költségeinek szorzata.

Sztrájkjogok:

Nagyurak jogosultak bármikor, bármilyen indokból és tetszés szerinti ideig sztrájkolni. BKV ez idő alatt köteles Nagyurak részére a jármű javítására vonatkozó pontban ismertetett feltételeket biztosítani (Play Sation, csocsó asztal, 5 étkezés, étterem) BKV köteles a sztrájk alatt a megállókban megfagyott utasok holttesteit elszállítani, temetésükről gondoskodni. A sztrájk miatt megnövekedett autóforgalom okozta szmog miatt Nagyurak jogosultak a BKV költségén repülővel az általuk tetszőlegesen választott jó levegőjű országba utazni és a  felszállás során a budapesti utazóközönséget magasról leszarni.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Follow ELITINFO on Twitter

 

ELIT-INFO on Facebook

193 komment

Címkék: énblog tech budapest politika élet közélet humor bkv

A hackerek a házszámodat is tudják

2010.01.12. 11:16 bbul

Sokan azt hiszik, hogy teljes anonimitásban tudnak netezni, de a valóság az, hogy ha routert és WiFi-t használunk, akkor a hackerek jó eséllyel akár a lakcímünket is megszerezhetik.

Hogyan is? Samy Kamkar megmondja. Hogy kicsoda ő? Egy ügyes vírusgyártó, aki 2007-ben hazavágta a MySpace közösségi oldalát egy ártalmatlan kis trükkel, mikor is 20 óra alatt több mint 1 millió felhasználó profilján sikerül megjelentetnie a következő szöveget: "but most of all, Samy is my hero" vagyis : leginkább Samy az én hősöm. Persze beperelték, de megúszta 3 év felfüggesztettel.

Érdemes meglátogatnod a hacker-guru weboldalát (nyugi, nem veszélyes) : http://samy.pl/

Meg fogsz lepődni... Nagy valószínűséggel a jobb alsó sarokban ott lesz a teljes neved, anélkül, hogy bármit is beírtál volna, valamit pár böngészési előzményed is. (A nevedet a Facebook-ról szedi be, ha rajta vagy)

Most nézzük, hogy talál meg téged. Most a routered van a célpontban, aminek a hacker megszerzi a MAC címét, amit lefuttat a Goggle lokátor szolgáltatásán, ami az internetszolgáltatóktól kapott adatok alapján megadja a címedet akár házszám pontossággal is. Fontos tudni, hogy mindez nem cak IP cím alapon működik, hanem a hozzád legközelebb eső hálózati pontok, WiFi csatlakozások GPS koordinátái alapján.

Ha ki akarod próbálni, itt megteheted: http://samy.pl/mapxss/ amennyiben Firefox-ot használsz, ők ugyanis szintén alakalmazzák már a földrajzi helymeghatározó böngészést.
Kattints a "test the Location Services by clicking here" sorra, majd a fent megjelenő csíkban a "Földrajzi hely adatainak megosztása" feliratra és láss csodát: ha a gépedben van WiFi, akkor szinte méterre pontosan megjelenik a tartózkodási helyed a térképen.

A helymeghatárózó böngészés célja persze elsősorban a te kényelmed, ahogy a Mozilla mondja: "sokkal hasznosabb, helyileg aktuálisabb információt biztosíthasson" neked, hiszen ha például egy éttermet keresel, akkor csak a közelben lévőket fogja  ajánlani, úgy ahogyan azt a GPS-eknél már megszokhattuk. A Mozilla természetesen a hackerekkel ellentétben csak a te jóváhagyásod után küldi el a helyzeted adatait és csak addig, amíg te ezt engedélyezed. Minden webhelyen visszavonhatod az engedélyedet az eszközök- oldal adatai-engedélyek-földrajzi hely adatainak megosztása menüpontban. Minderről többet ITT olvashatsz, a Mozilla oldalán és ITT pedig egy informatikai weboldalon.
 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Follow ELITINFO on Twitter

ELIT-INFO on Facebook

2 komment · 1 trackback

Címkék: tech blog internet informatika hacker mozilla számítástechnika

Akcióban a BSA - retteghetnek a kiscégek is?

2009.12.16. 09:27 bbul

Egy mai hír szerint minden cég kedvence, a BSA, más néven szoftverrendőrség újra akcióba lendült. Hasonlóan a Terminátorhoz, ők is mindig visszatérnek, csak az ő fegyverzetük nem változott az elmúlt két évben. Ha valaki kicsit beleássa magát a témába rájöhet arra, hogy néha vaktölténnyel lőnek, ha meg igazival, akkor egy jó golyóálló mellénnyel ki lehet azt védeni.

Sok cégvezető leizzadt két éve, amikor is a BSA rejtélyes módon szövetségre lépett az APEH-al, vagy legalább is velük fenyegette meg a cégeket, hasonló módon az óvodás gyerekhez, aki renitens ovistársának egy báty által lekevert fülest helyez kilátásba, arra az esetre, ha nem adja vissza a piros kis dömpert.

A BSA módszere a következő volt: kiküldött több ezer cégnek egy levelet, melyben arra kérte őket, hogy szíveskedjenek a szoftvernyilvántartásukat íziben elküldeni nekik, különben: "gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben fennálló jogainkat." - Ettől persze minden cégvezető megijedt, mivel sokan nem vezetnek szoftvernyilvántartást, másrészt meg ki tudja mit tartalmaz az APEH és a BSA vérszerződése? Aztán hamar kiderült, hogy az APEH nem örül annak, hogy velük fenyegetőznek, pláne, hogy semmilyen jogokat nem adtak a magát hatóságnak képzelő BSA-nak. 

 

De ki is az a BSA és mit akar?

A BSA a multi szoftvergyártók érdekképviseleti szövetsége, egy civil szervezet, jogi státusza pont olyan, mint a Sörbarátok Egyesületének, már ha van ilyen. Tehát semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezik.

Mi az alapja a levelüknek, amiben a szoftvernyilvántartás beküldését kérik?

Van egy mondatocska a szerzői jogi törvényben: a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni." Csakhogy a törvény semmilyen konkrét módot, eljárást nem ír elő arra vonatkozóan, hogy ezt a tájékoztatást milyen gyakran, milyen tartalommal, milyen formában kell teljesítenie a felhasználónak. Vagyis a BSA által „favorizált” megoldás egyike lehet a teljesítési módnak, de egyáltalán nem az egyetlen módja. Egyébként meg csak azokról a szoftverkről érdeklődhet, amiknek a gyártóit azok megbízásából képviseli, mi jogon akarja tehát az összes szoftverünk leltárát??

Mi a felszólításuk jogi státusza?

Gyenge. A levelükből nem derül ki, hogy ki teszi ezt a felszólítást. A BSA? Valamelyik megbízója? Nem derül ki az sem, hogy mi a BSA jogalanyisága: nincs olyan információ, amiből a szervezet létezésének tényét, képviselőjének személyét közhiteles nyilvántartásból meg lehetne állapítani. Azt sem tudni, hogy milyen szerzők bízták meg a BSA-t a szerzői joguk ellenőrzésére. BSA-felszólítás jogi státusza tehát nem több, mint egy kéretlen postai reklámküldeményé, bár elképzelhető, hogy még annak sem felel meg.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tech blog szoftver internet apeh informatika bsa számítástechnika

Mennyire vagy jó email-ező? Teszteld le 2 perc alatt!

2009.12.14. 15:18 bbul

Mindenki azt hiszi magáról, hogy profi az elektronikus levelezésben és nem lehet neki újat mondani erről a témáról. Vajon tényleg így van? Vagy úgy használod az emailt, mint azok a mobiltelefont, akik bekapcsolva hagyják ha színházba mennek, sőt még fel is veszik ha csöng, akkor is, ha épp Othello készül megfojtani kedvesét a színpadon?

Készítettünk egy kis kvízjátékot, amivel pár perc alatt letesztelheted, hogy tényleg olyan biztos-e a tudásod, mint ahogy gondolod.

Készülj fel, mert érhetnek meglepetések! A kvíz kitöltése után elküldjük neked emailben az eredményedet és a szöveges értékelésedet.

Készen állsz? Akkor kezdjük!

Kattints IDE!

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: marketing tech blog teszt gmail internet email informatika kvíz számítástechnika

Vodafone - ahol hírből sem ismerik a viccet (sem a Twittert)

2009.12.11. 13:25 bbul

Nyilván mindenki (de főleg a T-Mobilosok) emlékszik a T-Mobile múlt pénteki üzemzavarára, mikor is a fél ország csapkodta földhöz dühödten a megnémult telefonját. Ilyen esetben ha a konkurenciának egy csepp esze is van, akkor azonnal lecsap a hírre és megpróbálja a dolgokat a maga hasznára fordítani.

A Vodafone-nál volt is valaki, akinek gyorsan vágott az esze és azt tette, amit tennie kellett: egy jó adag humorral, találóan, de nem bántón felhívta a Twitter közösség figyelmét arra, hogy lám, milyen vacak a T-Mobile és milyen jó a Vodafone, ami gond nélkül működik.
A T-Mobile ugyanis a Twitteren tette közzé, hogy sajnos egy szoftverfrissítés miatt a rendszere megállt, mit a szög. Hősünk, aki a Vodafonnál a cég hivatalos Twitter csatornáját szerkesztette egy "visszacsipogással" reagált a konkurencia tweet-jére:


 

Aligha van az országban olyan minmális humorérzékkel megáldott ember, aki ne mosolygott volna az "OK, csörögjetek ránk ;) " bejegyzés láttán. A vodás marketinges ugyanis ráérzett a Twitter és a mai internet lényegére: azonnal reagálni mindenre és azt minél több emberhez el is juttatni.

Amerikában nagy hagyománya van a konkurens cégek közötti versenynek, ahol néha vérre menően, egymást földbe döngölve, néha humorosan hirdetik saját termékük előnyeit.
Egy példa, hogyan lehet viccesen reklámozni valamit, a konkurencia egészséges alázásával:
 

Hasonlóan a fenti reklámhoz, a Twitter bejegyzés is fején találta a szöget. Joggal gondolhatnánk, hogy a szemfüles marketingest rögvest előléptették, sűrű vállveregetések közeppette, de nem. Ehelyett kirúgták, hogy a lába sem érte a földet.
A Vodafone kommunikációs igazgatója szerint ugyanis: "a Vodafone munkatársa engedély nélkül és sportszerűtlenül nyilatkozott versenytársunk műszaki problémájával kapcsolatosan. A tisztességes verseny szellemével ellentétes viselkedést olyan mértékű hibának ítéltük, amiért sajnos elbocsátás jár".

Bravó, tehetjük hozzá. Döngöljük földbe mindenkit, aki csak egy csepp kreativitással és humorérzékkel rendelkezik, éljen a középszerűség és a szürkeség. Ne piszkáljuk a versenytársainkat, mert akkor ők is piszkálni fognak minket, amire nekünk megint ki kell találni valamit, ami nagyon megeröltető. Üljünk inkább a babérjainkon és ne csináljunk semmit és ha lehet, akkor azzal is várjunk egy keveset. Pató Pál él és virul, na ezért tartunk mi itt...

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

5 komment · 1 trackback

Címkék: marketing mobil telefon internet humor vodafone informatika twitter számítástechnika t mobile

Mire való a facebook?

2009.12.03. 13:07 bbul

A facebook jött és mindent vitt. Az amerikai közösségi oldal mára már meghódította a világot, betört Magyarországra és mára már az iwiw-et szorongatja. Világszerte több mint 300 millió felhasználóval rendelkezik és óriási méretei miatt túlnőtt a kezdeti szerepén.

Mivel kimeríthetetlen információ forrássá vált, gyakran használják például munkaadók is, hogy a jelentkezőiket ellenőrizzék. Egy felmérés szerint a munkaadók 35%-át alapvetően befolyásolja a facebookon talált információ. Egy kanadai nő esete is intő példa lehet arra, hogy nem mindegy mit rakunk fel magunkról az oldalra. A depresszió miatt egy éve táppénzen lévő asszony ugyanis tengerparti nyaraláson készült képeket tett fel, valamint szülinapi képeit, ahol is Chippendale fiúk társaságában múlatta az időt. A biztosító azonnal beszüntette a táppénz folyósítását. De említhetnénk annak az asszonynak az esetét is, akit azért rúgtak ki, mert a facebookon megjegyezte, hogy unalmas a munkája.

A feltöltött információk azonban nem csak a munkaadókat és a biztosítókat érdekelhetik, hanem a netes bűnözőket is. Leggyakoribb, hogy személyiséglopást követnek el, vagyis feltörik valakinek a profilját és a nevében küldenek ki különféle üzeneteket az ismerősei számára. Egy ukrán cég például 100 dollárt kér egy facebook fiók feltöréséért, amire pénzvisszafizetési garanciát is vállal. Ja kérem, az üzletben a becsület az első. Az ilyen kalózokat nehéz elkapni, pláne börtönbe zárni, ez inkább csak a facebook felhasználóival eshet meg. Távoltartási végzést hozott a bíróság egy nő ellen, akinek megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen egy bizonyos személlyel. A hölgyike viszont egy "poke" üzenettel megbökte a facebookon át az illetőt, aki menten fel is jelentette őt ezért. A nő most 1 éves börtönre számíthat a távoltartás megsértéséért. Ha szerencséje lesz be tudja majd csempészni a mobilját a dutyiba, mint Kane Barratt, akit a facebook legnagyobb hülyéje jelzővel láttak el. A börtönben lévő férfi ugyanis becsempészte a cellájába a mobilját és onnan frissítgette vele a profilját. Persze valakinek szemet szúrt és lebukott.

Úgy látszik hát, hogy kialakulóban van a facebookitis nevű betegség, melynek tünete, hogy a beteg legalább 3 óránként beugrik a facebookra, hogy ellenőrizze barátai bejegyzéseit és ha már ott van, gyorsan feltesz magáról is valami új hírt. Nekem is van két lány ismerősöm, egy testvérpár (a facebookitis jellemzően fiatal lányokat támad meg) , akik bár egy házban élnek, mégis a facebookon keresztül tartják a kapcsolatot egymással és állandóan kommentálják egymás bejegyzéseit. A betegség legsúlyosabb változatát egy ausztrál testvérpár (szintén két lány) kapta el. Szegénykék beleestek egy csatornába és a náluk lévő mobil segítségével frissítették állapotukat a facebookon, hogy aszongya: "beleestünk egy csatornába, segítsetek" Eltelt jó pár óra, míg egy ismerősük elolvasta a bejegyzést és értesítette a tűzoltókat, akik kimentették őket. Hogy a két lány miért nem tárcsázta egyből a 112-őt, azt nehéz megérteni. Egy kommuikációs egyetemi professzor szerint a 12-16 éves korosztály számára a facebook nem egy egyszerű közösségi oldal, hanem maga a kapcsolat a külvilággal.

Kevésbé vicces az öngyilkos facebook csoport esete, akik tömeges öngyilkosságot terveztek Hong-Kongban és erre buzdítottak másokat is. Az esetre véletlenül derült fény egy lány sikeretelen öngyilkossági kísérletét követően, aki elkottyantotta a pszichológusának, hogy a facebook-on buzdították erre.

Sokan használják a facebook-ot párjuk, vagy gyermekük utáni kémkedésre. Az így tönkrement házzaságokon túl a facebook már halált is okozott, egy szaudi apa (bár ez a kifejezés nem illik egy ilyen őrültre) agyonverte a lányát, mikor rájött, hogy az a facebookon csetelt egy fiúval. Szomorú az angol középiskolás lány Megan Gillan esete is, akit kedves osztálytársai állandóan a facebookon cikiztek, míg végül az már nem tudta ezt tovább elviselni és véget vetett életének.

Hogy ne csak a negatívumokat mutassuk be, nézzünk egy örömteli példát. 27 évvel ezelőtt egy angol édesanya elengedte 3 éves fiát annak magyar apjával az állatkertbe. A kisfiút apja elrabolta, Magyarországra vitte és azóta sem tudtak a nyomára akadni. A fiú, Gavin Páros nagynénje nemrég rákeresett az eltűnt unokaöccs nevére és meg is találta őt a facebookon. Felvették vele a kapcsolatot és anya és fia 27 év után újból találkozhatott.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy igaz, ami az egész intrenetre elmondható általában: a facebook-ot lehet használni jó és rossz célokra egyaránt.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: blog élet web internet facebook informatika életmód számítástechnika közösségi oldal

Google és Microsoft: harc a keresőkért

2009.11.26. 11:59 bbul

A Microsoft mindig is szeretett volna egy olyan keresőt futtatni, ami képes a Google megszorongatására, de eddigi próbálkozásai a Live Search-el kudarcba fulladtak és úgy tűnt semmi sem törheti meg a Google egyeduralmát az online keresők terén.

Most azonban változni látszik a helyzet. A Microsoft nyár elején elindította új keresőjét, a Bing -et, ami pár hét alatt 15%-os részesedést szerzett Amerikában a keresések piacán. A kiváló eredmény elérését az újdonság varázsán kívül segítette a 80 millió dolláros reklámkampány is. A befektetésnek viszont még nincs vége.

Steve Ballmer a Microsoft vezére ugyanis bármire képes annak érdekében, hogy bedöntse a Google-t. Ennek érdekében nem sajnálja a következő 5 évben a  Microsoft által termelt összes nyereség 5-10%-át fordítani a harcra. Ez az összeg valahol 5 és 10 milliárd közötti dollárra tehető és bizony ezt a Google sem veheti és nem is veszi félvállról. A hírek szerint fel is állítottak egy csapatot, melynek az élén maga Sergey Brin áll, a Google egyik alapítója. A csoport feladata, hogy feltérképezzék a Bing kereső algoritmusát és kiismerjék annak működését. Mivel mostanság az alapítók nem vesznek részt a Google-nál a  mindennapi munkában így Sergey hadrendbe állítása azt jelzi, hogy komolyan tartanak a riválistól.

                                               A két kereső harca most új fejezethez érkezett. Történt ugyanis, hogy Rupert Murdoch médiamágnás, kismillió TV és újság tulajdonosa úgy döntött, hogy elege van abból, hogy a Google News szolgáltatása lopja tőle a híreket. Ez a hírgyűjtő szolgáltatás ugyanis beindexeli a híreket és egy oldalon jeleníti meg különböző hírforrásokból származó tartalmakat.

 Aki a címsoron kívül a teljes hírt el szeretné olvasni, az a hírre kattintva a hírforrás weboldalára kerül, ezért nehéz kissé megérteni miért gondolja a médiamamut Murdoch, hogy mindez lopás. Fejébe vette hát, hogy mindennek véget vet és egyszerűen kitilitja a Google keresőrobotjait minden weboldaláról és fizetőssé teszi a híreit, hiszen mégsem járja, hogy az emberek ingyen olvassák a híreket. Murdoch, aki a 40-es, 50-es években szocializálódott, mikor is természetes volt neki, hogy a kinyomtatott újságokért az emberek fizetnek, így kissé nehezen barátkozik meg az új helyzettel és tolvajnak, sőt parazitának nevezi a Google-t.

Ha nem állna a háta mögött egy médiabirodalom, akkor könnyen egy öregember morgásának is bélyegezhetnénk mindezt, de így komolyan kell őt venni. A mogul internettel szembeni ellenérzéseit valószínűleg az táplálta, hogy óriásit bukott a tulajdonában lévő MySpace-el, amit 4 éve vásárolt meg. Az idők változnak, a felhaszálók pedig elreppentek a Facebook és a Twitter irányába. 

Murdoch tehát harcba száll a Google ellen és úgy tűnik egyre több szövtségest is talált maga mellé. Több médiacég mellett ugyanis bekopogtatott hozzá a Microsoft is és elkezdte sugdosni a fülébe, hogy : "Tiltsdkiagúgölt, tiltsdkiagúgölt" és biza az öreg hajlik is erre. A Microsoft ugyanis hajlandó lenne fizetni neki a hírekért, ha beindexelheti azokat a Bing keresőjébe.

A Google nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy nagy bevételkieséstől nem tartanak, hiszen kevés bevételt termelnek nekik a hírek mellett olvasható hirdetések. A kérdés viszont az, mennyiben változtatja meg az internetet, ha Murdoch és a Microsoft összeölelkeznek? Vajon a Bingen megjelenő hírgyüjtő hoz-e annyi plusz látogatót, hogy le tudják győzni a Google-t?

Kérdéses az is, hogy az internet közössége hajlandó lesz-e a két óriáscég alkuja miatt elmozdulni a Bing irányába?

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: microsoft google tech kereső szoftver web internet technika informatika murdoch ballmer számítástechnika steve rupert

Google az álom munkahely

2009.11.18. 12:41 bbul

Kishazánkban szinte elképzelhetetlen, hogy létezik egy munkahely, ami olyan körülményeket biztosít alkalmazottainak, amit mi legfeljebb évente egyszer láthatunk egy wellness hétvégén, amire egész évben spóroltunk. Mindez pedig működő valóság, a Google Írországi központjában, ahol rájöttek arra, hogy a munka nem attól lesz hatékonyabb, hogy pipilni is csak engedéllyel lehet a dolgozó népnek, hanem attól ha ingyen ehetnek csokit, ha megéheztek egy csocsóparti után. Lehet, hogy az agyament csapatépítő-berúgós hétvégék helyett így lehet növelni az eredményességet? A Google bebizonyította, hogy igen. Kukkantsunk hát be hozzájuk és nézzük meg, hogyan dolgoznak a szegény kizsákmányolt, elnyomott munkások a burzsoá imperialisták igájában.

(Fotók forrása: www.technet.hu)

A Dublini központban összesen 1500 alkalmazott dolgozik a 10.000 négyzetméteres irodakomplexumban, akik annak ellenére, hogy 45 országból kerültek ide jól megértik egymást, hála a Bábeli zűrzavart eloszlató angol nyelvnek.
A munkaidő 9-től 6-ig tart, de igény szerint ez változtatható, ugyanis csak az elvégzett feladat számít, nem a bent töltött idő, amit ilyen spártai körülmények között kell végigszenvedni:

Mindenfelé kényelmes kanapék és fotelek, a hagyományos irodabútoroknak nyoma sincs. Külön érdemes megfigyelni a háttérben lévő csocsó asztalt. Íme közelebbről:

Figyeljük meg az alábbi képen rabláncon szenvedő munkaszolgálatosak kínjait:


A következő kép is hasonló, hűen mutatja be a stressz alatt élő kizsákmányolt dolgozó mindennapjait:

De vajon mihez kezd az elgyötört munkavállaló, ha egy kis felüdülésre vágyik?
Természetesen enne valamit, ami ezen a helyen nem lehet gond, a Google ugyanis ingyen reggelit és ebédet biztosít alkalmazottainak. Minden emeleten található 2 konyha, ahol a főteleken túl minden más is ingyen van: korlátlanul áll rendelkezésükre kávé, üdítőital, friss gyümölcs, energiaital és a jobb agyműködés reményében csokoládé is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az igazi csoda azonban kétség kívül a minden épületben megtalálható önkiszolgáló étterem, ami természetesen minden nap többféle menüvel áll a dolgozók rendelkezésére. Naná, hogy van salátabár is, no meg narancsfacsaró gépek, kávéfőzők, capuccino készítők, mega hűtők, ásványívíz és társai, stb...

Mivel tele hassal nehéz dolgozni, ezért erre a problémára is kellett megoldást találniuk. Elhelyeztek hát minden emeleten egy-egy luxus masszázsfotelt felfrissülés céljából, de a mozgékonyabbakra is gondoltak a futógépekkel, szobabiciklikkel felszerelt konditermek kialakításakor, amik szintén ingyen és bérmentve bármikor látogathatók. Akinek ez is kevés az masszázskezelést is igénybe vehet a spa részlegben, vagy ha úgy tartja kedve billiárdozhat, vagy videójátékokkal is kedvére lazíthat.

A Google ötletes újításait látva azért egyértelmű, hogy dolgozni itt is kell, de a körülményeket látva elmondhatjuk, hogy nemcsak kell, de lehet, sőt érdemes is.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

5 komment · 1 trackback

A 10 legőrültebb kütyü

2009.11.12. 11:51 bbul

Mindannyian találkoztunk már semmire sem jó készülékekkel, kütyükkel, úgy gondoltuk tehát, hogy itt az ideje összegyűjteni a 10 legőrültebbet, melyek megismerése után mindannyian feltesszük a kérdést: hogyan tudtunk eddig ezek nélkül élni? Nézzük hát a listát!

10. Hang aktivátoros elemes póló.

Csodálatos találmány,diszkóban elengedhetetlen kellék. A kütyüt bekapcsolva a pólón lévő felirat a zene ütemére villog. Ha a zene elhallgat a betűk elsötétednek. A villogás fényereje függ a zene hangerejétől is. Egyszerűen nem lehet nélküle élni! Ekvalizeres változatban is kapható.


 

9. Harcoló nagypapák

Íme két kedves elemes öregúr, akik a legendás Muppet show mindig morgó öregjeire hajaznak, azzal a különbséggel, hogy ezek egymást püfölik a botjaikkal. Külön öröm, hogy elem sem kell hozzájuk, egyszerűen húzzuk fel őket és indulhat a harc, a családunk örömére.

 


8. Gurulós ébresztőóra

Lusták, szundizók könyörtelen és kérlelhetetlen ellenfele. Ha egymás után kétszer megnyomjuk rajta ébresztés után a "szundi" gombot, akkor aktivizálja magát, leugrik a kisszekrényről és gurulni kezd, aminek még az este csapdaként felállított papucsunk sem tud megálljt parancsolni. Ezután tetszőleges helyen megáll és újból lármázni kezd, muszáj lesz tehát felkelnünk és megkeresnünk őt, kipiszkálni a fotel alól és hangulatunktól függően kikapcsolni, vagy rátaposni.


7. Hőszenzoros víz megvilágító csaptoldalék


Nagyanyáink csak álmodhattak erről, mikor hideg hajnalokon a kúthoz baktattak vizet merni, de nekünk már nem álom többé, itt van! E nélkülözhetetlen találmány a csap végére szerelve ledekkel megvilágítja a kifolyó vizet, mégpedig a víz hőfokától függően pirosra, vagy kékre, így nem kell több félni, hogy túl hideg, vagy túl meleg vízbe nyúlunk. Megvárjuk, míg a fény kellemes narancsszínüvé változik és indulhat a kézmosás. (Szintévesztők inkább ne használják) Szerencsére kapható zuhanyfejes kivitelben is.


6. Elemes önkeverős bögre

Vége a kiskanál mosogatásnak, a hajnali álmosság miatti kávé keverés utáni szemünkbe szúródó kiskanál okozta fájdalomnak: itt az önkeverős bögre! Egyszerűen beletöltjük az alapanyagokat és megnyomjuk a joystick formájú fülön található gombot és máris kész a megkevert kávé, vagy szörp. További előny, hogy a kanálcsörgés nem ébreszti fel a szundikáló családtagokat.

 

5. USB-s kávémelegítő

Azzonnal válaszolni kell egy e-mailre? A főnök hív telefonon? A kávé nem hűl ki többé, hála az USB-s melegentartónak. Van még egy kis hiányérzetünk és ezért türelmetlenül várjuk a további fejlesztéseket, USB-s pizzasütő, USB-s palacsintasütő és mini hűtőszekrény formájában.

 

 

 

 

4. Hamburger telefon

Informatikusként nem mehetünk el szó nélkül a hamburger formájú telefon mellett. Csodás kis találmány ez, igazi hiánypótló a piacon. Lehet nélküle élni, de igazából nem érdemes. Amerikai termékről lévén szó, szeretnénk felhívni a figyelmet a kép bal alsó sarkán lévő kis "do not eat" - ne edd meg feliratra. Ennek hiányában valszínűleg pár napon belül beperelné a gyártót egy vásárló, miután megette a hamburger telefont. A bíróság bizonyára egy millió dollár kártérítést meg is ítélne neki, hiszen felirat nélkül nem várható el senkitől, hogy hogy meg tudja különböztetni a telefont a hamburgertől, kivéve persze, ha épp lenyelés előtt a szájban kezdene csörögni.

3. Kéz-mobiltelefon

Íme az első dobogósunk. Egyszerűen erősítsük fel a készüléket kézfejünkre, helyezzük a hangszórót a hüvelyk, a mikrofont a kisujjunkra és már telefonálhatunk is! Az, hogy kényelmetlen, leesik és kiröhögnek miatta, ne szegje kedvünket. Senki sem olyan laza mint mi, csak hadd irigykedjenek!
 

 

 

2. USB ágyú

Sokáig tanakodtunk, hogy ez a kütyü megérdemli-e az aranyérmet, de végül úgy döntöttünk, hogy az ezüst is szépen csillog. Működése egyszerű: a géphez csatlakoztatva billentyűzetünk segítségével beállíthatjuk a kívánt irányzékot, majd a space gomb segítségével 4 m-es sugarú körben rakétát lőhetünk a kiválasztott  munkatársunkra. Szárnyaljon a fantáziánk. Szereljünk webkamerát az ágyúra, maradjunk otthon és távoli asztal kapcsolat segítségével akár a fotelunk kényelméből is lövöldözhetünk lazsáló munkatársainkra.
 

1. Duck Fader avagy Dart Kacsa, esetleg Kacsa Vader

Szegény nagyapám egész életében ilyen csodára vágyott, mégis úgy kellett elmennie, hogy nem tarthatta kezében az emberiség legnagyobb találmányát. Nekünk szerencsére ez megadatott! Nem lehet nélküle élni! Kacsa Vader Nagyúr hasában ledek vannak, amik vízreszálláskor aktivizálják magukat és különböző színekben kezdenek világítani. A hatásfok növeléséhez érdemes leoltani a fürdőszobai lámpákat, bár a félhomályban való fürdés némi gyakorlást igényel. Romantikus estéken is hasznát vehetjük, képzeljük el, hogy a Hollywood-i filmekből ismert unalmas kádszéli gyertyasor helyett színpompás világító Kacsa Vaderek úszkálnak a Jacuzzi vizében. Ellenállhatatlan....

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: játék usb vicc humor kütyü számítógép számítástechnika elektronika

A Google elfoglalta Los Angelest

2009.11.04. 13:14 bbul

Los Angeles városa nemrégiben elhatározta, hogy a lecseréli a komplett levelezőrendszerét. Mivel Los Angeles az ország második legnépesebb városa, így nem volt csekély a tét. A tetemes, mintegy 7 millió dolláros összeg mellett presztizskérdéssé vált a győzelem, hiszen egy ilyen jelentős döntés további városokat is arra indíthat, hogy kövessék a példát, ami ütős referenciává válik a győztes számára.

A végső döntés előtt két rivális maradt talpon, a Microsoft és a Google. Mindkét cég lobbistái ellepték a városházát és legfelsőbb vezetőik: Steve Ballmer és Eric Schmidt is ott sündörögtek a város informatikai döntéshozói körül. Ahogy az lenni szokott, a két rivális egymás ajánlatait támadta. A Google természetesen a költségcsökkentésre apellált, hiszen ők csak havidíjat számláznak, az ő megoldásuk nem jár hatalmas beruházással. A Microsoft a Google biztonsági oldalát támadta, mondván nem szerencsés egy város levelezését és dokumentumait webes megoldással tárolni. A Google azonban sikeresen kivédte ezt a támadást, bejelentette ugyanis, hogy létrehoz egy csak közintézmények részére elérhető hálózatot, biztosítva ezzel, hogy az adatok fizikailag is elkülönüljenek a Google többi állományától.

Ez az érv hatott, a város tanácsnokai ugyanis közel egy évnyi huzavona után 12:0 arányban a Google mellett voksoltak, biztosítva ezzel, hogy a város 30.000 közalkalmazottja Gmail-en át bonyolíthassa a levelezését és a Google Apps segítségével online tárolhassa a dokumentumaikat is. A tervek szerint a teljes átállás 2010 júniusában valósul meg.

A küzdelem eldőlt tehát, melyben többről volt szó, mint két óriás párharcáról: itt a hagyományos kliensoldali megoldások harcoltak a webes szolgáltatások ellen, és utóbbiak kerekedtek felül. Várhatóan Amerika kisebb városai is követni fogják a metropolisz példáját.

Ha Önnek még  fenntartásai vannak a Gmail-lel szemben, és még mindíg ragaszkodik a hagyományos levelezéshez, talán ideje feltenni a kérdést: "Ha Los Angelesnek jó a Gmail, akkor lehet, hogy az én cégemnél is jól működne?"

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 komment · 1 trackback

Címkék: microsoft google it gmail email számítástechnika webmail

A 3D-s Budapest története

2009.11.03. 11:28 bbul

"Ilyen is csak velünk történik" - gondolhatnánk és igazunk is van. Arról van szó ugyanis, hogy egy magyar cég, a Virtual Hungary Kft. 2007-ben leszerződött a fővárossal, hogy csekély 5 millió Forint ellenében elkészíti Budapest turistalátványosságainak 3 dimenziós képét és feltölti azt a Google Earth oldalára, Budapest térképére. A 3D-s rajzok el is készültek, fel is kerültek a térképre, mégpedig kiválló minőségben:

 

Gondolhatnánk tehát, hogy minden rendben van, de nem. A borsos ár miatt a következő évben nem kaptak új megrendelést, ezért idén már lejjebb mentek az árral, és 20.000 Ft. körüli összegért rajzolták meg épületenként az Andrássy út és a Ráday utca patinás házait.

Aki azonban olyan ingyenes platformra építi üzleti modelljét, ami nem is az övé, az könnyen pórul járhat. Ez történt itt is. A Google ugyanis mindenki számára lehetővé tette már 2006-ban, hogy saját rajzokat töltsenek fel, de az ehhez szükséges általuk biztosított szoftver, a SketchUp bonyolultsága ettől sokakat elriasztott. A Google ezért megjelentetett egy könnyen kezelhető szoftvert, a Building Makert, mellyel bárki könnyedén húzhat fel 3D-s épületeket.

De mint tudjuk, a baj nem jár egyedül, ezért a Google egyik napról a másikra varázsütésre 3 dimenzióssá változtatta Budapest belvárosát, feltehetően valamilyen automata rendszerrel, mivel kisebb hiányosságok tapasztalhatók még a frissen 3 dimenzióssá vált házakon. Említhetnénk a Kálvin teret, ahol is a google szoftvere az ott álló darut is bekomponálta a 3D-s képbe:

Bár szerintem a Kálvin tér kultúrális és közlekedési káoszán egy csinos acéldaru nem tud sokat rontani. Ugyancsak beletört a Google bicskája a Lehet csarnok megrajzolásába is:

Ronggyal letakart farakássá változtatva azt. Én személy szerint egyébként pártolnám is a Lehel csarnok letakarását, esetleg lebontása után a terület felszántását és sóval való meghintését is. Amiért viszont tényleg kár, hogy a Virtual Hungary által készített igényes rajzok több helyen eltűntek, a Google automatán generált házai felülírták őket. A cég vezetői bepánikoltak: "Vakargatjuk a fejünket, és a levelezünk a Google-lel", mondták, hiszen a jövő évre is már számos megállapodást kötöttek további városrészek megrajzolásáról.

A Google tehát beleköpött a levesükbe, de nem csak ő, hanem még ki tudja hány felhasználó, hiszen a könnyen kezelhető Building Maker-nek köszönhetően özönlenek a 3D-s rajzok a Google-hez. A google épületmodellezési vezetője szerint minden rajznak át kell esni egy automata és egy emberi ellenőrzésen is, melynek a végén a legjobb fog kikerülni élesbe. Ha tehát a Virtual Hungary-é lesz a győztes, akkor visszateszik majd azokat az automatán generált házak helyére. Állítólag.... A Virtual Hungary képviselője szerint még egyeztetnek a Google-lel, mint mondta: "nem kaptunk kielégítõ információt".

A párbeszéd valószínüleg hasonlatos lehet a kisegér és az elefánt kommunikációjához...

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: google budapest informatika számítástechnika 3d earth

Trükkös álvírusírtók akcióban

2009.10.28. 11:26 bbul

Tapasztalataink szerint sajnos még mindig sokan hajlamosak bedőlni a gépüket megfertőző álvírusirtók figyelmeztetéseinek. Azokról a kamu vírusírtókról beszélek, amik magukat vírusírtónak álcázva figyelmeztetik a felhasználókat különböző felugró ablakok és figyelmeztető szövegek formájában, hogy gépünk megfertőződött. Természetesen azonnal fel is kínálják a "megoldást": kattintsunk egy linkre amin 50-100 Euró ellenében letölthetjük a vírusírtót, ami majd eltávolítja a kellemetlen betolakodót.

Az eljárás hasonlít a maffia védelmi pénz gyűjtő akcióihoz, mikor is egy üzlet tulajdonosnak azért kell fizetni, hogy szét ne verje a fejét az, aki amúgy a védelmet kínálja. Itt sincs másról szó: a bűnözők kínálnak megoldást a saját maguk által kreált problémára - sokszor eredményesen - hiszen sokan még mindig elhiszik, hogy az álvírusírtó az ő jótevőjük.
Mivel vélhetően fogyóban van a hiszékeny emberek száma, a csalók új eszközöket vetnek be a harcban. A korábbi kamu vírusölők csak figyelmeztetéseket dobáltak fel, míg az újak teljesen túszul ejtik az egész gépet, blokkolva az összes programot és fájlokat.

Egy példa: jó ismerősöm begyüjtött nemrég egy ilyen agresszív kamu programot, ami használhatatlanná tette a teljes gépét. Jószándéktól vezérelve lefuttattam a gépén a Kaspersky ingyenes "Rescue CD" -jét, ami Linux alapon a Windows-t bootolni sem engedve átnézi és eltávolítja a kártékony programokat. Bár ezzel a kamu vírusölővel nem tudott megbírkózni, azért leszedett vagy 20 másik kártékony szemetet, amiről takaros kis log fájlt is készített. Orbitális idiótizmusomtól vezérelve arra gondoltam, hogy kinyomtatom neki ezeket a logokat, hadd szörnyülködjön. Helyes kis pendrive-omat betettem a haldokló gépbe (ne feledjük, vindóz nem volt bootolva) és lementettem a kis txt fájlt, majd ugyanezt a pendrive-ot bedugtam a saját gépembe és kinyomtattam a fájlokat.
Gondolom a folytatást mindenki kitalálta....  Nem telt el 10, azaz tíz másodperc sem és az én gépem is meghalt: először eltűnt a háttérkép, majd jöttek a felugró ablakok, kamu riasztások és végül mindent blokkolt, eljött a halál és a feltámadás is, persze vindóz újratelepítés formájában. (Aki szeretné megvásárolni a fertőzött pendrive-omat mondjuk munkahelyének totális lebénításához az szóljon, megvan még. Elég a főnökök parkolóhelyeinél pár ilyen pendrive-ot szétszórni, tuti, hogy első dolguk lesz az irodába érve, hogy bedugják gépükbe, mohó kiváncsiságtól vezérelve)

Ha most valaki azt gondolja, hogy "de én nem vagyok olyan hülye, mint ez" az se érezze magát biztonságban, ugyanis a készítők új cselekhez folyamodtak, ma már a Google-t is felhasználják a trükkjeikhez, keresőoptimalizálással. Gyakori, hogy pl. a Ford márkanévre keresve a találatok között elöl megjelenik a csalók weboldala, ami rendszerint egy videót kínál lejátszásra, amihez le kell tölteni egy kis "plugint", ami persze nem az, hanem a vírus maga.
 

 

Persze nem a Ford az egyetlen eltérített áldozat. A csalók figyelik a népszerű keresőszavakat a Google Trends adatai alapján és a népszerű szavakra épített oldalakon terjesztik a kamu vírusírtójukat.

Új trükk még ezen felül, hogy a programjuk módosítja a windows host fájljait, vagyis jól ismert szoftverekkel foglakozó oldalak helyett (CNet, a Download.com, a ZDNet, a PCPro) az általuk kreált hamis oldal jön be, amin a "fórumozók" ódákat zengenek a csodás vírusírtó előnyeiről. A kamu oldal külalakjában nem tér ez az igazitól, így senkinek nem tűnik fel a trükk és sokan lelkesen megveszik a vírusírtót, vagyis fizetnek a gépüket túszul ejtő zsarolónak. A probléma elhárítására azonban csak két igazi megoldás kínálkozik:

1. Windows újratelepítés,
2. Windows lecserélése Linuxra, vagy más operációs rendszerre.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 komment · 1 trackback

Címkék: windows linux it szoftver vírus számítástechnika vírusírtó

Gmail saját domainen - ütős kombináció

2009.10.20. 15:28 bbul

Tapasztaltuk, hogy ha valakinek azt mondjuk, hogy :"Szeretnél ingyen Gmail-t a saját domaineden?" - akkor a válaszok az alábbiak szerint szoktak alakulni.:

 • "Mi vaaaaaan?"
 • "Hátazmegmiafene??"
 • "Nekem Outlukkom van..."

Ezért úgy godoltuk ideje eloszlatni a ködöt ezzel kapcsolatban. Sokan még mindig úgy gondolják ugyanis, hogy email küldéshez és olvasáshoz szükséges egy gépre telepített program (na-vajon-melyikre-gondolok?) ami letölti a bejövő leveleket és küldi a kimenőket. Persze így együtt kell élniük azzal, hogy az egyik gépre letöltött leveleket más gépen nem tudják olvasni és azzal is, hogy egy esetleges géphibánál (azért van még ilyen) elveszik az összes levelük és a partnerlistájuk is.

Az ilyen gondok miatt sokan szeretik a webmailek kényelmét, vagyis azt, hogy a leveleiket bármelyik gépen el tudjuák olvasni és nyugodtak lehetnek afelől is, hogy egy újratelepítésnél nem vesztenek el semmit, hiszen a levelek nem a saját gépükön tárolódnak, hanem a webmail szerverein. Gondolhatnánk, hogy ezzel a probléma letudva, de vannak ezzel még gondok: az ingyenes webmailek tele vannak reklámokkal, és bizony egy levél közepébe beúszó flash reklám sokaknál kiveri a biztosítékot. Cégek esetében pedig roppant ciki, ha bár van saját domainük, az emailcímük mégis "xykft@ingyenmail.hu", ami valljuk be elég amatőrül fest egy névjegyen...

A problémák felsorolása után elérkeztünk a megoldáshoz, amiben a legszebb, hogy totál ingyenes, és a Google szállítja Gmail formájában. Most nyilván sokan arra gondolnak, hogy mi ebben a nagy durranás, hiszen Gmail régóta létezik és különben is egy gmail.com-ra végződő email cím semmivel sem előkelőbb, mint más ingyenes webmail.

Jöjjön hát a csavar. A Gmail segítségével ugyanis saját domainünket használhatjuk a gmail profi webes felületén, tehát emailcímünk továbbra is maradhat a megszokott céges és nem is csak egy vagy kettő! A Gmail segítségével ugyanis ingyenesen csinálhatunk magunknak 50, azaz ötven emailcímet saját domain nevünk alatt, plusz korlátlan számban csoportos email címeket is csinálhatunk, tehát pl. a "rendeles@valami.hu"- címre érkező leveleket az összes munkatársunk megkaphatja.

És még nem is szóltunk arról, hogy a leveleinket egy egyszerű mobiltelefonon is elolvashatjuk és továbbküldhetjük.

Akit a további finomságok is érdekelnek, annk ajánljuk, hogy nézzen körül ITT.
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: domain gmail internet email webmail

Linux és az SAP - szerelem első látásra

2009.10.20. 11:04 bbul

Előző két cikkünkben megnéztünk pár riasztó példát arra, hogy mi történhet, ha egy nagyvállalat Windows alapon üzemelteti szervereit: A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől, A Londoni tőzsde kidobta a Windowst. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy megnézzünk pár példát arra, hogy milyen sikeres lehet a Linux és az egyik legnagyobb vállalatirányítási rendszer (ERP), az SAP együttműködése.

Az SAP tíz éve döntött úgy, hogy támogatni fogja a Linuxot, sőt rábízza alkalmazása teljeskörű üzemeltetését a Linuxra, arra az operációs rendszerre, amelyet egyetemisták kezdtek bütykölgetni. Bizos van aki furcsálja, hogy a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója ingyenes alkalmazásokat használ, de a felhasználóknak ez maga a paradicsom: Nyílt forrású az operációs rendszer, az adatbázis, és maga az alkalmazás is. Nincs a felhasználó előtt titok, mindenbe belenézhet, és - némi kontrollal ugyan - javíthat is benne. Ezen felül a Linuxra való áttérés elképesztő költségmetakarítással is járhat, hiszen ugyanakkora terheléshez sokkal olcsóbb hardver is elegendő.

Tanácsadóként dolgozva mi is megtapasztaltuk ezeket az előnyöket, amikor még 2000-ben úttörőként egy nemzetközi nagyvállalatnál dolgozva Linuxra építettük fel a teljes IT infrastruktúrát. Mivel a a Linux kivételes teljesítményt produkált átlagos hardveren is, ezért magától értetődő volt, hogy a rendszert a cég összes Európai gyárára kiterjesszük. Ma már persze korántsem unikum ez a megoldás, hiszen Számos hazai nagyvállalat, többek között az Egis, a Zwack is Linux Enterprise Server platformon futtatja  SAP vállalatirányítási rendszereit. Továbbá a  SANYO, az Állami Autópályakezelő, a Jászplasztik, valamint a CEU (Central European University) is. Ez utóbbiak állnak igazán közel a szívünkhöz, hiszen "haddicsekeggyek" ezekben a cégekben mi is csináltuk az SAP-t.

Érdemes megnézni, hogy miért választja sok cég a Linuxot az SAP futtatására. Az elődleges ok természetesen a pénz, vagyis a jelentős költségmetakarítás, azonban nem ez az egyetlen. Hasonló súllyal esik latba a magas rendelkezésre állás, vagyis a rendszer megbízhatósága, illetve a teljesítménynövelés és a könnyű kezelhetőség is és akkor még nem is ejtettünk szót a kiváló háttértámogatásról.

Összeségében elmondhatjuk tehát, hogy az SAP megoldásai több SAP tanácsadó cég szerint is gyorsabban, megbízhatóbban és rugalmasbban futan Linuxon. SAP alatt két választás van. Magyarországon csak néhány vállalat engedheti meg magának, hogy szemrebbenés nélkül UNIX-ot válasszon vállalatirányítási rendszere alá, mert ez a rendszer igen hardverigényes, és csupán több tízezres felhasználószám esetén kifizetődő megoldás. Minden más vállalat számára kiváló választás a Linux, mert szoftver szinten igen stabil, a hardverigénye viszont jóval kevesebb.

Ha minden ennyire klappol, joggal gondolhatnánk, hogy minden cég ezeket a megoldásokat alkalmazza, de nem. Szomorú tapasztalataink szerint a magyar ember inkább megveszi a méregdrága  nagy márkák szervereit, hiszen "azért még egy IT managert sem rúgtak ki, mert tőlük vásárolt." Vagy pedig ha pénze nincsen rá, eldolgozgat 5-10 éves őskövületeken: "ebben a szerverben még van anyag, elketyeg ez bármeddig."

Lehet, hogy van ebben igazság, de:

* a felhasználók tízszer annyit várnak
* a mentés ötször annyi ideig tart
* a jobok még munkaidőben is futnak
* a szerveren tizedannyi hely sincs (ezért archivál)
* és legalább ötször annyit költ hardware-támogatásra, mint ami szükséges lenne.

Mi addig Európa másik oldalán pedig már dolgozunk a “szép új világban”. Vannak helyek, ahol 500 felhasználó jóízűen használja az SAP-t egy olyan szerveren, aminek az áráért a fent említett nagy cégek még szóba se állnak az emberrel, ha “igazi nagy” szervert akar vásárolni. Máshol pedig mikor elszabadult a pokol egy Windows adatbázisszervereket támadó féregvírus formájában, egy nagy levegővétel alatt átmigrálták az SAP szervereket Linuxra. Az IT vezér saját bevallása szerint élete egyik legjobb döntése volt...
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: linux open szoftver suse sap vállalat source

A Londoni tőzsde kidobta a Windowst

2009.10.15. 11:46 bbul

Múltkori bejegyzésünk után: A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől lelkesen vártuk a következő alkalmat, hogy fogást találjunk a Microsoft nagyvállalati rendszerein. Várakozásunk meghozta a gyümölcsét.

Új szelek fújnak a Londoni tőzsdénél. Az előző vezérigazgató, Clara Furse ugyanis lemondásra kényszerült, többek között azért, mert szeptemberben a tőzsde teljes informatika rendszere lefagyott. Vizsgálatot indítottak az ügyben, s kiderült, hogy a hibát a Microsoft Windosw Server 2003meghibásodása okozta. A gépeken a TradeElect nevű szoftver futott, pontosabban cammogott, számos bosszúságot okozva az amúgy sem nyugodtságukról ismert brókerek körében. Az idő ugyanis pénz, ha valahol, hát a tőzsdén biztosan, ahol hatalmas összegek függenek a gyorsaságtól, pár perces leállás akár milliós károkat is okozhat az elmaradt üzletek miatt.

Az új vezér Xavier Rolet első dolga volt tehát, hogy kidobja a Windowst - legyünk stílszerűek -  az ablakon. Majd, mivel anyagiakban a tőzsde elég jól el van eresztve, megvette a Millenium Exchange nevű céget tokkal, vonóval, illetve az általuk kifejlesztett Linuxos MilleniumIT nevű rendszerrel együtt, potom 30 millió Dolllárért. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, gyorsan megjegyezzük, hogy az előző windowsos rendszer fenntartása évi 65 millióba került...

A pénzen kívül az új rendszer az idővel is spórol, hiszen a Windows alapú szoftver átlagosan 2.7 ezredmásodperc alatt hajtott végre egy pénzügyi tranzakciót, míg Linuxos utóda 0.4 ezredmásodperc alatt képes ugyanerre. Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a Londoni tőzsde egy lassú és drága, továbbá instabil rendszert cserélt le egy megbízhatóra, ami gyorsabb és olcsóbb is egyben.

London nem úttörő ebben, a New York-i tőzsde ugyanis már régóta Linuxos rendszert használ. Titkon reménykedem benne, hogy a bankok nem térnek majd át mind Linuxra, amíg ugyanis Windows alapon futnak, addig van reményem, hogy egy esetleges meghibásodás alatt az én aósságállományom adatai is a feledés homályába merülnek...

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: windows linux informatika tőzsde számítástechnika

A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől

2009.10.08. 14:51 bbul

Az Ausztrál Integral Energy áramszolgáltatónál történt egy kis malőr. A cég vezérlőközpontjába - amit több millió háztartást lát el árammal - bekerült egy vírus. No nem a mostanában divatos médiavírus, a H1N1, hanem számítógépes, mégpedig a veszélyesebb fajtából.

A vírus neve a W32.Virut.CF amit a Symantec vírusadatbázisában rendkívül kártékonynak van minősítve, hiszen gyorsan terjed és nehéz eltávolítani. Az ausztrál áramszolgáltató gépeit épp a Symantec védi, joggal gondolhatnánk tehát, hogy sikeresen megvédi a gépeket a kis kártevőtől, de nem. A vírus bejutott a rendszerbe és nem a szervereket célozta meg, hanem az operátorok PC-it, amik Windowson futnak. Külön érdekesség, hogy a szerverek UNIX-osak, az operátorok gépei pedig a UNIX x-window rendszerét használták az egymás közti kommunikációra. Elérkeztünk tehát az 10.000 Forintos kérdéshez: Miért kell Windowst futtatni olyan gépeken, amik UNIX-os rendszerben kommunikálnak a UNIX szerverrel?

Ezt a megoldást a hazai gyorsulási versenyek sztárjához, a kispolski  kasztnis  300 lóerős csodaautóhoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy az legalább üzembiztosan működik, ami a Windows motoros UNIX-ról nem mondható el. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy ha a vírus már február óta ismert, hogy lehet, hogy a szolgáltató azóta sem  frissítette a védelmi rendszerét? Mivel a kérdésekre nem sikerült nekünk sem elfogadható választ találnunk, inkább nézzük a következményeket.

Ezer számítógépet kellett lecsatlakoztatni a hálózatról, legyalulni őket, majd újratelepíteni. Emiatt kénytelenek voltak Linuxos gépekkel kiváltani a fertőzött PC-ket. Ha ezt nem tették volna meg, akkor Ausztráliában több millió ember maradt volna áram nélkül és számos városban a közvilágítás is megszünt volna.

Ezen elgondolkodva úgy döntöttem, én személy szerint támogatnám a Windows felhasználásának bővítését, adjunk több teret neki! Már el is képzeltem a szép új világot. Miután vindózosítjuk az összes járművet, gyárat, hivatalt, intézményt, szolgáltatót, iskolát, elengedünk egy ütős kis vírust, ami két órán belül visszajuttatna bennünket az oly könnyelműen elhagyott 19. századba. Kényelmesen piknikezhetnénk az üres Hungária körúton felvert sátrunkban, amit a cserekereskedelem beindulta után cseréltünk feleslegessé vált laptopunkért, és ráérős napozgatás közben hálás szívvel gondolhatnánk a Microsoftra, akinek az APEH összeomlása utáni paradicsomi állapotot köszönhetjük.

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

6 komment · 1 trackback

Lemezkiadók ébresztő, itt a 21. század!

2009.10.06. 14:14 bbul

Azt eddig is tudtuk, hogy Amerikában  egy-egy bírósági ügyben gyakran elmeháborodott mértékű kártérítési ítéletek születnek, de nálunk a következő két eset kiverte a biztostékot:

Joel Tenenbaum, amerikai egyetemista ugyanis 675.000 dolláros büntetést kapott, amiért fájlcserélőkön keresztül letöltött magának 30, azaz harminc darab zeneszámot. Egy gyors fejszámolás után kiderül, hogy 1 dal illegális letöltése így 22.000 dollárjába, azaz majd 4 és fél millió Forintjába került.

Egy gyermekét egyedül nevelő anya, Jammie Thomas pedig 2 millió dolláros büntetést kapott 24 dal letöltéésért, tehát dalonként 80.000-et.Tegyük túl magunkat azon, hogy ezt a két embert egy életre tönkretették ezzel az ítéletekkel és gondolkodjunk el egy kicsit.

 

Hogy lehet az, hogy zenekiadók ma is épp úgy tűzzel vassal harcolnak a fájlcserélők, videomegosztók ellen, mint akár 10 évvel ezelőtt? Miért nem használják ki inkább az új médiák által kínált lehetőségeket? A Harvard Business School tanulmánya szerint ugyanis a fájlcserélők nemhogy nem okoznak kárt a kiadóknak, hanem épp ellenkezőleg, hosszútávon növelik is a bevételeiket. A fájlcserélők ugyanis soha nem látott módon bővítették a kínálatot, ismertséget hozva ezel rengeteg szerzőnek, aminek hála egyre több kiadó kiadványa jelenhetett meg a piacon. Igaz ugyan, hogy a nagy kiadó cégek lemezeladásai csökkentek, ezzel párhuzamosan viszont a piacon megjelenő új cégek részesedése megnőtt. Arról van tehát csak szó, hogy az internet megtörte a nagyok monopóliumát és a bevételek szóródása megnőtt. Egy jó példa a tanulmányból: az Egyesült Államokban 2000-ben 35 516 albumot adtak ki, 2007-ben viszont már 79 695-öt. A mamutkiadók pánikreakciói és az erős lobbitevékenységük viszont töretlen erővel kriminalizálják a zeneletöltőket és boszorkányüldözést folytatnak ellenük a törvényhozás segítségével.
Jó példa erre a reprográfiai díj, amikor is minden adathordozó árát előre megterhelik a szerzői jogdíj összegével, legyen szó CD-rél, vagy akár Pendrive-ról, eleve feltételezve mindenkiről, hogy lopni fog, vagyis illegális anyagot fog rámásolni, nem a családi felvételeit, vagy fotóit.

Hogy meddig mennek el a kiadók korlátoltságukban? Jó példa erre a 3 esztendős kisfiú esete, aki a Youtubra feltöltött 30 másodperces házivideón Prince egyik számára táncikált:

A Universal Music azonnal bírósághoz fordult és kiharcolta, hogy a Youtube távolítsa el a szerzői jogot megsértő ifjú gengszter videóját. Kéthavi jogi hercehurca után viszont a Youtube elérte, hogy a videó visszakerülhessen, jóhiszemű haszálatra hivatkozva.

Azóta bebizonyosodott, hogy egy Youtubra feltöltött video remek eladási statisztikákat hozhat egy-egy szerzőnek. A legjobb példa erre az amerikai pár Jill Peterson és Kevin Heinz esküvői videója, amin a násznép Chris Brown "Forever" című számára vonul be a templomba, nem is akárhogyan:

A kis videót eddig 13 millióan látták. A videó melletti linken lehetőség nyílt a dal megvásárlására az iTunes-on, illetve az Amazon-on. Mindkét helyen a letöltési lista élére ugrott a Forever című szám, hála a feltöltött klipnek. Úgy látszik eljött tehát az ideje annak, hogy a keresztesháborút folytató médiamamutok kihúzzák a fejüket a homokból és alkalmazkodva a változásokhoz új csatornákat keressenek a termékeik értékesítéséhez.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: blog letöltés büntetés jogok warez fájlcserélő lemezkiadók szerzői

A Google turbózza fel az Explorert - hát ez tényleg ennyire rossz?

2009.10.02. 14:47 bbul

A Google megalkotta a Chrome Frame nevű modult, ami arra hivatott, hogy a jó öreg Explorer böngésző sebességét megtízszerezze. Mielőtt azt hinnénk, hogy a Google-t emberbaráti szeretet vezérelte, hogy a szegény több sebből vérző Explorert felturbózza, nézzük meg mit szól a Microsoft a kéretlen segítséghez. Aki arra tippel, hogy nem ajánlja a modul használatát az írjon be magának egy pirospontot. Szerintük ugyanis a dolog biztonsági kockáztot rejt magában. Én személy szerint kissé viccesnek találom, hogy épp ők emlegetik a bizonsági kockázatot, hiszen sokak szerint az Explorer hasonlatos a westernekből ismert lengő kocsmaajtókhoz, amin mindenki kedve szerint járhat ki-be, azzal a különbséggel, hogy ott a lovakat legalább ki kellett kötni az ivó elé, míg az Explorer esetében a lovak is bejöhetnek, no nem a vadnyugatiak, csak a trójaiak.

Hogy mire akkor a Google "önzetlen" segítsége? Hivatalos indoklás szerint azoknak szeretnének kedvezni, akik nem akarnak megválni hőn szeretett böngészőjüktől, de szeretnék majd használni az új generációs google termékeket, mint például hamarosan induló Wave-et. A megoldás azonban nem sikeredett tökéletesre, hiszen az alkalmazás hol elindul, hol meg nem. Ha éppen igen, akkor sem lesz belőle más, mint egy Exporer ruhába öltöztetett Chrome, ami azért az Explorer hibáit gondosan átveszi, a jó funkcióit pedig elrejti. Hogy akkor minek az egész hajcihő? A modultól megbolondult, sántikáló Exporeren mérgelődő felhasználók valószínűleg az alábbi irányokban léphetnek tovább:

A:  Nem változtat semmit: "Most má' mindegy, lesz..om"

B:  Törli a modult és Explorerezik tovább

C:  Megutálja az Explorert és letölti a Chrome-ot (egyébként ez lehet a Google célja... )

D: Töröl mindent és letölti a Mozillát, majd elgondolkodik rajta, hogy mi a fenének Explorerezett eddig...

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 komment

Címkék: google explorer internet böngésző számítástechnika

A Microsoft vezére megőrült!?

2009.10.01. 11:29 bbul

Steve Ballmernek, a Microsoft vezérének mindössze 4 szava van számunkra az egyszemélyes őrült ordító showja után: "Szeretem ezt a céget!" Nekem csak két szavam lenne róla: Ez ....

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft video humor őrült steve ballmer

Az állam rengeteget költ arra, hogy spóroljon.

2009.10.01. 11:00 bbul

Aki azt hiszi, hogy már nem érheti meglepetés a magyar közállapotokat illetően az téved.

Az állam létrehozott ugyanis egy Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nevű szervet, aminek az a feladata, hogy a minisztériumok felett állva, helyettük döntsön az informatikai beszerzésekről. A legszebb az egészben az, hogy a beszállítóktól ezért még jutalékot is kap, vagyis minél több pénz elköltésére kötelezi a minisztériumokat, annál jobban vastagszik a zsebe.

Ez a rendkívül zseniális megoldás megmozgatta a fantáziámat. Úgy döntöttem, hogy ellátogatok a feleségem kedvenc drogériájába és egyezséget kötök az üzletvezetővel: az asszony által elköltött minden 10.000 Forint után 1000 Forint jutalékot kérek tőle.
Kiszámoltam, hogyha minden hónapban adok a nejemnek kétmillió Forintot, hogy feltöltse illatszer készleteit, akkor havonta 200.000 Forint tiszta bevétel üti a markomat, tehát dolgoznom sem fog kelleni többet.

Hasonlóképp gondolkodhatnak a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnál is, ugyanis megkezdték a méregdrága Microsoft Office 2007 beszerzését, amit az Unió egyetlen államában sem használnak állami intézményekben. A Főigazgatóság hagyományosan jó kapcsolatokat ápol ugyanis a szoftveróriás céggel, hiszen a 2008-as és az idei beszerzéseket is velük bonyolította le. Januárban történt ugyan egy kis malőr, mikor is fény derült egy tisztázatlan 25 milliárdos Microsoft szoftver beszerzési tenderre, ami után a főigazgatónak mennie is kellett. Ám ahogy a híres zenebohóc mondaná „van másik!” és az új főigazgató ott folytatja, ahol a régi abbahagyta, vagyis küzd az Office 2007 bevezetéséért, ami kormányzati szinten a világon sehol nem történt még meg, hiszen az új Office nem teljesen kompatibilis a régivel. Nem lehet tehát csak részben átállni az új szoftvercsomagra, hanem a változást mindenhol, minden egyes gépen végre kell hajtani, különben borul a kommunikáció.

A Főigazgatóságot nyilván az sem zavarja, hogy az új Office szolgáltatásaiban nem nyújt lényegesen többet az előző verziókhoz viszonyítva. Érdekes belegondolni abba is, hogy 2009-ben egyesek még mindig nem ismerkedtek meg a nyílt forrású szoftver fogalmával.

A hivatalos indoklás szerint a méregdrága szoftvercsomag egységes beszerzését az indokolja, hogy a földművelésügyi, a közlekedési, a gazdasági, az önkormányzati, az igazságügyi és az egészségügyi tárca „egységes infrastruktúrába” kerüljön. Ez mondjuk értető is. Nyilván elengedhetetlen, hogy az agrártárcánál készített „Az uborkatermesztés eredményeinek alakulása az éves csapadékmennyiség függvényében” című dokumentumot az Igazságügy tárca ügyészei is meg tudják nyitni. Bő uborkatermés esetén ugyanis nyilván csökken az uborkalopás büntetési tétele.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

4 komment

Címkék: microsoft windows politika közélet közbeszerzés mutyi tender

Egy vindózos morgásai 1.

2009.09.25. 13:26 bbul

Cégünkben utolsó mohikánként egyedül maradtam a vindóz használatával, mivel munkatársaim évekkel ezelőtt átnyergeltek Mac-re, vagy Linuxra, esetleg mindkettőre.


Fentiekből következően néha irónikus csipkelődéseik célpontjává váltam. Legutóbb például egy ügyfelünket vártuk egy kis prezentáció megtartására, mikor is emlékeztettek az Apple egykori zseniális vezetőjének Guy Kawasakinak szavaira, mely szerint egy 20 perces prezentáció előkészületei egy teljes órát vesznek igénybe vindózosok számára, ennyi ideig tart ugyanis a projektor csatlakoztatása a számítógépükhöz. Mondanom sem kell, hogy jót nevettem ezen a képtelenségen, miközben az új projektort csatlakoztattam a laptopomhoz.


De valahogy a kép nem akart megjelenni… Semmi gond, gondoltam, csak egy kis beállítás az eszközkezelőben és minden megy majd simán. De nem ment. A kajánul vigyorgó munkatársak száma az irodában percről percre gyarapodott. „ Nyugi, mindjárt megvagyok” mondtam és majdnem igazam is lett, mert megjelent ugyanis a falon családom fényképe háttérkép formájában. Csak az hatott picit zavaróan, hogy hiányoztak az ikonok, a tálca, meg persze a kurzor. Mivel a monitoron minden látható volt kinyitottam gyorsan a böngészőt, hogy hátha, de a fal továbbra is mosolygó gyermekeim képét adta csak vissza. Kissé ingerült egérrángatással reagáltam minderre, nem minden eredmény nélkül, mert ha a monitoromról kitoltam a kurzort a szélre, akkor megjelent a falon. Áhá – gondoltam, valami képernyő megosztási gond lesz csak. Ekkor 20 percnél jártunk. Kevesebb mint 10 perc alatt kinyomoztam laptopom pontos típusát és nekiálltam böngészni a letölthető driverek között, míg ráleltem a megoldásra az ATI weboldalán, egy tetemes méretű driver package formájában. Letöltöttem a csekély 200 megás fájlt, telepítettem, gépet újraindítottam 40 perc.


5 perc alatt megtaláltam a megfelelő opciót: képernyő klónozása, majd lelkesen bekapcsoltam. Ezúttal egyértelmű volt a változás: a kivetített kép elfeketedett. A kollégák üdítőt és chips-et hoztak maguknak a műsor további megtekintéséhez. 50 perc. Kizavartam mindenkit az irodából: 55 perc. A monitoromról kitoltam minden ablakot a szélre, amik meg is jelentek a falon. Lehajtottam a laptopomat, hogy ne lehessen látni a monitor ürességét, majd behívtam mindenkit az irodába: „Ide nézzetek, okosok!” 58 perc. Ebből is látszik, milyen alaptalan volt a vád, hogy 1 óra kell a vindózosnak a projektor csatlakoztatásához.
 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: windows humor informatika projektor számítástechnika

BKV - a húszmilliós fénymásoló teszt igaz története

2009.09.24. 14:20 bbul

Már a BKV-ra sem lehet számítani: tegnap egyetlen új botrány sem került napvilágra. Megvártam este a 10 órás híreket is, de semmi. Elvonási tüneteimtől vezérelve elővettem hát a kedvenc BKV sztorimat, a 20 millióért elvégzett fénymásoló ellenőrzések történetét.

2007-ben ennyit fizetett ki ugyanis a BKV az Optimismo Kft-nek azért, hogy megmondja a tutit, vagyis hogy melyik gépet kell lecserélni és melyiket nem. A hab a tortán, hogy az Optimismo Kft. köddé vált, persze párszázmilliós adótartozást hátrahagyva: A Cégbíróság a rendelkezésére álló adatok alapján megállapítja, hogy az Optimismo Kft. székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a társaság képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül, mivel a lakóhelye külföldön van, és nincs a Cégjegyzékbe bejegyzett kézbesítési megbízottja” - ezt olvasva a honpolgár egyet sóhajt, és azt mondja: "ez is csak nálunk történhet meg", de ez nem igaz.

Arcpirító csalások mindenhol vannak, csak máshol ezeket büntetik is. Kínában például évente több ezer embert végeznek ki korrupciós vádak miatt, majd szerveiket értékesítik a feketepiacon, fenntartva ezzel a törvénytelen biznisz egészséges körforgását. A kínai Társadalomtudományi Akadémia Jogi Intézetének igazgatója szerint nagy eredmény lenne, ha a kivett szervért kifizetett pénzt legalább a kivégzett személy családja kapná meg. Kis hazánkban mi annak is örülnénk, ha az elmutyizott milliárdokból a mi családjaink látnának viszont pár forintot. 

De számoljunk egy kicsit. Mondjuk, hogy a BKV-nál van 500 db fénymásoló. Húszmillióval osztva rögtön kiderül, hogy egy gép tesztje 40.000 Forintot kóstált. Nálunk a cégben a fénymásolók tesztje az alábbi - igen szigorú - munkahelyi rendelkezések szerint történik:

 • irat behelyezése a gépbe
 • "copy" gomb lenyomása
 • kijövő másolat elvétele
 • másolat megtekintése

A folyamat innentől kétfelé ágazva bonyolódik tovább:

A: a másolat jól olvasható,
B: a másolat nem olvasható

"A" esetben további teendőnk nemigen van, míg a "B" variáció esetében jelenteni kell az esetet felettesünknek: " Főnök, besz.... a fénymásoló!"
Innentől ő veszi át az ügyet.

Szabályzatunk szerint az ellenőrzési teszt 10 másodperc alatt elvégezhető, tételezzük fel, hogy ennyi idő elegendő volt az Optimismo Kft. magasan képzett szakembereinek is a fénymásolók ellenőrzésére. A 10 másodpercért kapott 40.000 Forint tehát 1.440.000 forintos órabért jelent. Szeretnék én is ezért a díjazásért a BKV-nél tesztelő projekteket végezni. Képzettségem szerint a fénymásolók ellenőrzésén túl, vállalom a telefonok  (csörög vagy nem csörög), a tollak (fog vagy nem fog) és a monitorok (van kép vagy nincs kép) tesztelését is. Aki be tud juttatni, szóljon.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

2 komment

Címkék: közélet bkv botrány korrupció informatika

Informatikai embertípusok

2009.09.22. 10:18 bbul

Bár a számítógépek térhódítása 15 éve töretlen lendülettel tart, az informatika fejlődése mégis mindenkire másként hatott. Az eltelt években különféle új embertípusok kialakulását figyelhettük meg, így ideje őket osztályozni aszerint, hogy holt tartank a számítógéppel folytatott szüntelen harcban.

 1. Az analfabéta

40 év feletti, lehet férfi és nő egyaránt. Legelső találkozása a számítógépekkel a nyolcvanas évek derekán történt, mikor is a Skoda csomagterében a pótkerék alá dugva sikerült Bécsből becsempésznie egy Comodore64-es csodát. Miután sikeresen csatlakoztatta hozzá a magnót és jót játszott valamelyik klasszikus kommandós játékkal, gondolta, hogy ezzel az informatika számára ki is van pipálva, így a következő 20 évben nem is nyúlt számítógéphez. Az idők szavára hallgatva 2000 környékén beszerzett egy új számítógépet, amit az eltelt 9 évben megtanult alapfokon kezelni, hála a fia által lediktált kockás papírnak, amin lépésről lépésre megtalálható a legfontosabb programok használata. Ma már tud Email-t írni, nyomtatni, sőt a neten meg tudja nézni a hétvégi időjárást is. Kissé zavarólag hat ugyan, hogy írógépen szocializált mutató újaival hangosan püföli a billentyűzetet, amit ezért 2 havonta cserélnie kell, de hát senki sem tökéletes.

 1. A cracker

Profi felhasználó, akit egy cél vezérel: minél több szoftvert és zenét, valamint filmet megszerezni ingyen. Számítógépén nincs egyetlen olyan program sem, amiért fizetett, mert különös bizsergést érez, valahányszor sikerül egy programot ingyen megszereznie, feltörnie. Keygen-ek, CD kulcsok és torrentek végtelen listáját tárolja a gépén, a feltört windows kulcsát pedig fejben. Mivel nem a spórolási szándék motiválja, hanem az „ezt fogok én fizetni ezeknek” betyáros virtusa, ezért nem is használ egyetlen ingyenesen és legálisan letölthető programot sem, hiszen számára a sikerélményt kizárólag az „ all files successfully patched” villogó felirat megjelenése okozza.

 1. A Plugin-os

Különös teremtmény, akinek egyetlen célja, hogy gépe teljesen egyedi legyen. XP-je a felismerhetetlenségig plugin-osított, hála a mintegy 100 segédprogramnak, ami teljesen átalakítja a megjelenését. Az ikonoktól kezdve a homokórán át a mappákig mindene egyedi, Vista vagy Windows7 ruhába öltöztetett, böngészőjébe pedig mintegy 20 aplikációt telepített. Hála ezen kiegészítőknek a windows bootolása mintegy 20 percet vesz igénybe, egy weboldal betöltése pedig 10-et. Hogy mindezen gyorsítson, kikapcsolja a hülye vírusírtót, elérve ezzel, hogy a 42 db telepített screensaverben lakozó trójai falovak akadálytalan vágtába kezdhessenek.

 1. Az open source – os

Távoli rokona a crackernek, benne is él tehát az „egy vasat se ezeknek” életérzés, azonban finom lélek lévén nem csal, hanem csak legális megoldásokat keres. Természetesen csak Linuxot használ és gyógyult alkoholista módjára pontosan számon tartja, hogy hány napja nem ült le vindóz elé.

 1. A szósöl netvörkös

A kommunikáció és az önkifejezés megszállottja. Böngészőjében állandóan nyitva van a facebook, az iwiw, a twitter oldala, tetszés szerinti fórumok és blogok oldalival egyetemben. Korán reggel izgatottan ül gép elé és a hiábavalóság érzése keríti hatalmába, ha egyetlen bejegyzés, vagy komment sem érkezett hozzászólásaira. Ha ez másnap is megismétlődik sírva fakad, harmadnap már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.  Életének minden apró rezdülését közzéteszi, a reggeli fogmosástól az ebéden át egész az esti zuhanyzásig.  Internet nélkül 5 perc után Robinsonnak érzi magát, így az otthonától a munkahelyéig tartó úton kényszeredetten nyomkodja új facebook aplikációs mobilját.

Állapota napi 10 iwiw és facebook látogatás alatt még nem tekinthető kórosnak.

 1. A hardveres 

Rajong az újdonságokért, így gépét állandóan fejleszti. Processzorában több mag van, mint a nagyi meggybefőttjében, merevlemez esetében csak terrabájtokban számol, de igazából a memóriabővítés és a videokártya cseréje hozza lázba. A legújabb játékokon játszik és ha valamelyik ezek közül csak egy picit is „szaggat”, akkor videokártyája azonnal a kukában landol. Gépének háza átlátszó és piros, esetleg Ferrarira hajaz, a coolerek pedig mind neonszínekben világítanak. A folyamatos alkatrészcserék miatt a játékok szüneteiben pedig állandóan drivereket és frissítéseket tölt le. Viselkedése antiszociális, online csatatereken küzd és tart kapcsolatot fajtársaival.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: humor informatika számítástechnika

A warezkirály halott, a szakértők börtönben – tinik viszik el a balhét?

2009.09.19. 10:16 bbul

A híres áprilisi warezrazziában 250 terrabájt adathordozót foglalt le a rendőrség. Mielőtt a netkalózok elleni sikernek könyvelnénk el a sztorit, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

Az ügy első számú gyanúsítottja rejtélyes körülmények között életét vesztette Romániában, a kiállított halotti bizonyítvány tanulsága szerint. Előzetesben csücsül viszont pár 18 – 20 éves srác – egy közülük súlyos betegen – akik a pár letöltött és piacon 500 Forintért elpasszolt Chuck Norris DVD miatt nyilván hatalmas veszélyt jelent társadalmunkra. Magam is rettegve gondolok arra a maffiavezérre, aki a Józsefvárosban egyszer megszólított: "Van sok cédém ezerér’ "

És hogy  mi történt a rengeteg adathordozóval? Ha azt gondolnánk, hogy a rendőrség szakértők segítségével mindet átnézte, akkor nagyot tévedünk. Egyrészt nem nagyon van kivel átnézetni, lévén három informatikai szakértő, akik korábban hasonló esetekben segítették a rendőrség munkáját, most épp az ő vendégszeretetüket élvezik. Kiderült ugyanis, hogy számos esetben ők figyelmeztették a warezgyártókat a közelgő razziára.

(forrás: index.hu)

Az irdatlan mennyiségű adathordozók tehát érintetlenül pihennek a rendőrség raktáraiban, ugyanis az eredeti merevlemezek mind bűnjelek, amiket ezért nem lehet átvizsgálni. Ehelyett mindről másolatot kellene készíteni. Ha az ország összes rendőrségének összes számítógépét bekéretik is a Teve utcába, valószínűleg akkor sincs összesen ennyi merevlemezük, nem is beszélve arról, hogy ehhez kellene pár informatikus is, kb. tízmilliós költséggel. Úgy tűnik tehát, hogy a sokat akar a szarka minősített esetével állunk szemben.

És mekkora az okozott kár? A NNI előzetes szakértői vizsgálata szerint több mint 21 ezer szerzőnek legalább 365 millió forintos kárt okoztak (ez jogosultanként átlagosan 17-18 ezer forintot jelent), ezt azonban csak úgy lehet bizonyítani, ha minden egyes illegális másolatot megtalálnak a lefoglalt adathordozókon, és egyenként beárazzák őket, ami a szakértők kirendelésének hiányában még el sem kezdődhetett. Érdekes módon a kár megállapításánál a cd-k kiskereskedelmi árát veszik figyelembe, holott a szerzőknek okozott kár ennél lényegesen kisebb, hiszen mióta része a szerző hasznának a gyártási, a logisztikai, vagy a marketingköltség?

Lelki szemeim előtt már látom is Madonnát, Stinget és Britney Spearst, Bruce Willis oldalán sorban állni a Gyorskocsi utca előtt, hogy a nekik járó 17.000 Forintot átvegyék. Ha a bent csücsülő tiniknél nincs meg a potom 400 millió, akkor valószínűleg megelégednek majd a másolt CD-kel is, amiket aztán hónuk alá csapva vidáman indulnak el a Józsefvárosi piacra, hogy ott „olcón” eladhassák.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet torrent warez bűnügy

Kéziszótár multicégnél dolgozó webszerkesztőknek

2009.09.18. 12:29 bbul

Kéziszótárunkkal segítséget szeretnénk nyújtani Önnek abban, hogy minél könnyebben és gyorsabban kiismerje magát a média multik világában és a megfelelő kifejezéseket elsajátítva új munkavállalóként zökkenőmentesen be tudjon kapcsolódni a cége életébe, munkájába.

Ha Ön KKV cégnél dolgozik, akár mint vezető, vagy beosztott és még nem találkozott az a következő kifejezésekkel, akkor Önnek is érdemes elolvasni az alábbiakat, hiszen előfordulhat, hogy multicéges háttérrel rendelkező új munkavállaló, vagy tanácsadó érkezik Önhöz, és akkor a következő szavak ismerete elengedhetetlenné válik.

Az angol szavak mellett feltüntettük azok fonetikus kiejtését is, angolul nem beszélők számára. Szeretnénk, ha szótárunkat nem csak az elhangzott mondatok értelmezésénél használná, hanem kreatív módon, a szavakat elsajátítva Ön is alkalmazná azokat, amennyiben felettesei kikérnék a véleményét egy-egy probléma megoldásával kapcsolatban.

Az összegyűjtött szavak érdekessége, különlegessége, hogy tetszés szerinti számban és bármilyen sorrendben összerakva mindenképp értelmes mondattá állnak össze. A szószedet után összeállítottunk pár minta mondatot, mellyel reményeink szerint sikerül is bizonyítanunk ezt.

Íme a szógyűjtemény:

·          content – kontent, a weboldal teljes tartalma, ami a Cég reményei szerint magától keletkezik, a script (lásd alább) megvásárlásának pillanatában.

·        script – szkript. Program, pl. weboldalé. A következő két kritériumból egynek kell megfelelnie: A: legyen ingyenes, vagy maximum 200 Euro. B: legyen saját fejlesztésű és drága. Átfedés lehetséges, tehát az ingyenes, vagy max. 200 Eurós programot átadhatjuk külső cégnek, hogy minimum 3000 Eurós költséggel megpróbálják működőképessé tenni.

·        pushingolni a contentet , nyomni a tartalmat. – ha a tartalom valamilyen okból mégsem jönne létre magától, akkor muszáj tenni valamit: pushingoljuk!

·        know-how – nóhá (figyelem, nem knóhá) a legfontosabb szó és fogalom a Cégben! Minden tudás, tapasztalat, gyakorlat és információ összesítve. Fel kell szívni!

·        target – tárget, az elérendő cél, az előirányzott bevétel, melyet mások állapítanak meg, de nekünk kell összekaparni.

·        corporate designer – korporét dizájner. A céges arculat kialakításáért felelős     személy. Bármilyen általa elvégzett és továbbított munka legalább 15 napi további egyeztetést és 30-40 E-mail váltást és 20 módosítást von maga után.

·        PPT – pépété, Olyan Microsoft PowerPoint kiajánló, mely a takarékossági okokból használt Open Office programmal megnézve szétesik. Elkészítéséért a corporate designer felel (lásd fent: 15 nap, 30-40 E-mail, 20 módosítás)

·        brandet építünk – cégünk márkanevét erősítjük. A Cég logójának, nevének betűtípusának, színeinek megjelenítése, megemlítése bárhol, bármilyen méretben és formában.

·        revenue -  revenyú, Bevétel. Mivel a bevétel magyar szó, kéretik a revenyút használni.

·        weekly report – víkli riport, heti kimutatás. Kéretik legkésőbb hétfő estig összeállítani és továbbítani, táblázattal mellékelve. Legyen benne minden szám és adat, amit elő tudunk keresni és kommentálni. Mivel a formátum követelményei folyamatosan változnak elmenteni nem érdemes.

·        opening rate – opening rét. A kiküldött hírlevél megnyitási aránya. 

·        sharp – sárp. Jelentése pörgős, okos, éles eszű, aktív, motivált, mindenből naprakész, jól informált, tettre kész, sikerre éhes ember. Igyekezzünk ilyenné válni a Cég érdekében!

·        pushy – pusi. Jelentése: nyüzsgő, nyomulós, aktív ember. Lásd, mint fent.

·        túl soft – szoft. A fenti két kifejezés ellentéte, tehát bárki, aki minimálbérért nem hajlandó túlóradíj nélkül napi 12 óránál többet dolgozni a Cég érdekében.

·        top management – top menedzsment. Az Ölümposz hegyén, elérhetetlen magasságokban meetingelő (lásd alul) kivételes tehetségű és tudású Kiválasztottak Társasága, a Fény Gyermekei, Jedi-lovagok.

·        meeting – míting. Jelentése megbeszélés. Rendszerint hétfőn reggel 9-kor kezdődik és csütörtök este 6-ig tart. A résztvevők és a helyszínek ez idő alatt cserélődnek, csakúgy, mint a megbeszélés tárgya. Ám ezeknek nincs jelentősége, a lényeg ugyanis a folyamatosság. A páros heteken  meghozott döntések páratlan heteken érvényüket vesztik és újra tárgyalandókká válnak.

·        sales meeting – szélszmíting, megbeszélés értékesítőknek, melyen megtudhatjuk, hogy hozni kell a bevételeket.

·        online gondolkodás – elsajátítása alapvető fontosságú minden munkavállaló számára. A fogalom értelmezése még nem teljesen tisztázott, (jelenleg filozófusok és nyelvészek dolgoznak rajta) jelentése nagyjából a következő: látnokként az utópisztikus jövőbe tekintve messianisztikus hittel és lelkesedéssel telve küzdeni rendkívüli eredmények és bevételek eléréséért.

·        one man show – vánmensó, egy személy által is elvégezhető munka. Költség hatékony megoldás internetes portálok üzemeltetésére. A Cég company policy-je (lásd lent) szerint az alábbi építési munkák is elvégezhetők lettek volna ebben a rendszerben: Keopsz piramis, Panama csatorna, Empire State Building, Asszuáni gát, Golden Gate híd.

·        company policy – kámpáni poliszi, cégpolitika, a Cég működését szabályzó rendszer. „Nem illeszkedik a kámpáni polisziba” – a kifejezés adu ászként használható egy esetleges módosítási javaslat, vagy fizetésemelési kérelem elutasításakor.

·        CEO- szííó, ügyvezető igazgató, nem összetévesztendő az SEO-val (lásd lent), mivel az „ügyezető”, vagy „igazgató”, esetleg „cégvezető” értelmes szavak, ezért használatukat kerüljük és szorítkozzunk a szííó használatára.

·        SEO – esszíó, keresőoptimalizálás weboldalak számára. Legyünk kreatívak: a hagyományos eszközök mellett megengedett közúti baleset, valamint közbotrány okozása, esetleg bankrablás túszejtéssel is. Ezekben az esetekben ne felejtsük el megemlíteni a kiérkező újságíróknak a weboldalunk nevét, hátha bekerül az is a hírekbe.

·        CTR – klikktrúrét, a hírleveleinkben található linkek százalékos átkattintási aránya. Növeléséhez az alábbi szavak használata nagymértékben hozzájárulhat: botrány, döbbenet, lecsapott, tragédia, szörnyű, horror, szenzáció, megerőszakolta, megölte, megette, elásta, csalás, vége, rettegés, őrület, válik, súlyos, kiderült, lebukott, öngyilkos, lelökte, kitálal, hihetetlen, felfedte, megmutatta.

·        brain storming – brénsztorming, szószerint agyviharzás. Lényege, hogy a felettesünk által vízionált jövőképért és tervekért egyetértően lelkesedjünk, esetlegesen „ez az” és „hú, mekkora ötlet!” közbekiabálásokkal tarkítva.

·        time table – tájm téböl, időbeosztási terv. Megírására azért van szükség, hogy legyen mitől eltérni.

·        measurement plan – mezsörment plen, mérési terv. Egy folyamat megtervezésének első fázisa, melyhez fontossága miatt külső szakértő bevonása szükséges. A tanácsadó díjazása a Cégen belül szigorú szabályokhoz van kötve: napidíja nem lehet kevesebb, mint a mindenkori magyar havi minimálbér nyolcszorosa és nem lehet több, mint a Brunei szultán Rolls Royce gyűjteménye bruttó értékének és az Apolló űrprogram költségvetésének szorzata.

·        inhouse training – inháuz tréning, cégen belüli tréning, melyen gyakorlati tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan hozzuk a bevételeket.

·        cash-flow – kesfló, készpénz áramlás, mely valahogy mindig elkerüli a bankszámlánkat.

·        critical mass - kritikál messz, kritikus tömeg, kerékpáros tömegmegmozdulás, melynek Cégen belüli jelentése: elérendő cél, amikor is minden naprendszerünkben működő cég nálunk fog hirdetni.

·        sales house – szélszhausz, több weboldal közös, csoportos értékesítése, melynek felépítése a szocializmushoz hasonlóan még várat magára.

·        sales pipe – szélszpájp, tölcsérformájú értékesítési eredmény kimutatás, mely megmutatja, hogy hány megkeresett cégből válik fizetős hirdető. Az elérendő százalék 99,1 és 100 között bármi lehet.

·        break even – brék íven, az áttörési pont, amikor a kiadás és a bevétel összege megegyezik. A nullszaldóst mindenki érti, tehát használata kerülendő.

·        workshop – vörksop, minimum 3 fő részvételével megtartott jókedvű, lelkes és őrületes eredményeket hozó közös munka.

·        potenciális lista – összeállítás, melyben az ország összes cége szerepel. A nevük melletti oszlopban tippeljük meg, hogy mennyit költenének a Cégnél, ha hirdetnének. (Lottó vagy totó tapasztalat előnyt jelent) Az oszlop számait összeadva gigantikus összeg jön ki, melyet odafent, kávét szürcsölgetve elégedetten nézegethetnek.

·        nichek – szűk piaccal rendelkező, specifikus portálok. Az itt elérhető jövedelem olyan, mint ezek piaca.

·        expert corner – expertkorner, szakértői sarok, a bloghoz, fórumhoz hasonlóan a látogatottságot hivatott növelni az elvárt szintre, ami a youtube és a facebook látogatottságának szorzata.

·        tele sales – teleszelsz, telefonos értékesítés. A napi kimenő hívások száma nem lehet kevesebb, mint Mexikóváros napi népességnövekedése. Hajnali fél 2 és negyed 4 között telefonálni nem szükséges.

·        head of.... – hedof , valaminek a feje. Bármi is legyen a pozíciónk neve, tegyük elé. Névjegykártyán és e-mail aláíráson különösen jól mutat.

·        delegálás – a kapott feladat továbbadása az alacsonyabb beosztásban dolgozó munkatársunk számára. Amennyiben ilyen nincs, kénytelenek vagyunk dolgozni.

·        business modell – biznisz modell, üzleti koncepció. Bármi is legyen, követnünk kell.

·        print – nyomtatott sajtó, online gondolkodással nem rendelkező munkavállalók számára.

·        megoldod? – E-mailben kapott feladatok leírása után található kifejezés. A szóvégi kérdőjel megtévesztő lehet. Valódi jelentése: oldd meg !!

·        bónuszterv – olyan munkavállalók felé felállított követelményrendszer, amely teljesítésének pillanatában automatikusan megduplázódik.

·        felszívni a know-howt – Nem véletlenül ez kéziszótárunk utolsó kifejezése. Ez a Cégben végzett munkánk, életünk eszenciája, összefoglalása, a megfoghatatlan, mégis alapvető fontosságú misztikus és titokzatos teendőnk.

Példamondatok:

 

1.     Ez waste of time, így soha nem érjük el a targetet.

2.     A self service revenue után a company policy szerint nem jár jutalék.

3.     Ha el akarod érni a bónusztervet, fel kell szívnod a know-how-t.

4.     A potenciális listát ma át kell dolgoznod. Megoldod?

5.     Ezt delegáljuk a tele sales-eseknek.

6.     Az expert corner post-jait beszéljük meg a workshopon.

7.     A teljes networkön vezetni kell a call sheetet.

8.     A product sheet összes adatára szükségünk van, hogy lássuk elértük-e a break  even-t?

9.     Egy megoldás van: több workshop-ot kell csinálnunk, hogy mindenki számára    világos legyen a plan.

10.   Measurement plan nélkül nem tehetjük sikeressé a sales-t.

11.   Sales house-t kell építenünk, hogy elérjük a critical mass-t.

12.   Inhouse training-ek kellenek, hogy a sales pipe mindenki számára egyértelmű legyen.

13.   A CEO szerint a CTR nem éri el a critical mass-t.

14.   Ezzel az applikációval nem tudjuk mérni a newsletter opening rate-jét.

15.   Top hundred hirdetőnk adja a cash-flow 70 %-át.

16.   A következő meeting-en brain storming-ot kell tartanunk, hogy kitaláljuk, hogy javíthatnánk az SEO-t.

17.   A company policy szerint a weekly report-ot hétfőn kell elküldeni.

18.   A sales meeting-en le kell adnod a time table-t.

19.   A top management szerint, ha megvan az online gondolkodás, akkor működhet itt is a one man show.

20.   Az a baj, hogy ő túl soft, nem elég pushy.

21.   Ő van olyan sharp, hogy tudja, most brandet kell építenünk.

22.   Ez a PPT nem illik a corporate design-hoz.

23.   Ha nem pushingoljuk a contentet, nem érjük el a critical mass-t.

 

Reméljük, hogy sikerült elsajátítania a fenti szavakat és kifejezéseket és példamondataink segítségével a gyakorlatban is hasznosítani tudja majd őket.
Munkájához, előmeneteléhez sok sikert kívánunk!

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

6 komment

Címkék: multi vicc humor szótár

Kiborult az IT-bili Indiában

2009.09.18. 09:28 bbul

Lehet, hogy mégsem minden kóser az agyondicsért indiai informatikában? Az 50.000 szakembert foglalkoztató Satyam Computer Services Ltd. feje lemondott posztjáról, miután kiderült, hogy csekély 1 milliárd dollárral hamisította meg a cég könyvelési adatait. A dolog pikantériája, hogy a góré neve: B. Ramalinga Raju magyarul igazságot jelent. :-)

A Satyan olyan kis cégeket szolgált ki, mint a General Electric, a Citigroup, a Nissan, a Qantas Airways... Raju persze szánta-bánta bűneit, lemondott, hűvösre tették, a részvények zuhanni kezdtek, aki tudott elmenekült az "utolsó oltsa le a villanyt" felkiáltással. Miután kiborult a bili, Raju azt nyilatkozta, annyira kezelhetetlenné vált a helyzet, hogy úgy érezte magát, mint aki egy tigrisen lovagol, és nem tudja, hogy ugorjon le róla anélkül, hogy a tigris megegye.  Raju tehát egy olyan száguldó hazugság-tigrisen ült, ami a végén megette őt, mikor leugrott róla.

Nálunk a helyzet soha nem fajulhatna idáig. A mi Kóka Jánosunk (Kóka Potter) csak egy döglött pannon-puma hátán ücsörgött, amiről minden gond és kockázat nélkül leszállhatott. Miután szegény állat nem mozdult (félreértések elkerülése végett: a puma!) Kóka megpróbált még rászerelni pár 15 milliárdos támogatással elkészült hankook gumiabroncsot, hogy legalább azon elgurítsa a tetemet valahová, de ez sem sikerült...
 


Az indiai tigris viszont Raju elfogyasztása után jóllakott, köszöni szépen jól van, és továbbra is igyekszik elhitetni a világgal, hogy a fényevő guruk hazája termeli ki a legnagyobb IT koponyákat.

A 70-es években Nixon ellenfelei kampányoltak úgy, hogy Nixon arcképe alá a következő feliratot tették: "Ön venne ettől az embertől használt autót?"

Mi is feltehetjük a kérdést a következő képet látva: "Ön rájuk bízná cége informatikáját?"

Véleményünket természetesen nem csak újságcikkekből ollózgattuk össze, személyes élményeink vannak indiai szakemberekkel együtt végzett közös projektekről, majd egyszer ezeket is megosztjuk a tisztelt nagyérdeművel.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 komment

Címkék: it humor india informatika számítástechnika

Indul a gerillainformatika

2009.09.16. 23:22 bbul

Robin Hood-i lelkülettől vezérelve úgy éreztük, hogy eljött az ideje egy gerillainformatikai blog létrehozásának. Hogy mi az a gerillainformatika? Mivel a szó  nem szerepel még az értelmező kéziszótárban, ezért megpróbáljuk körbeírni.

Szakmájukat szerető informatikusokként egyre inkább azt látjuk, hogy egyre több minden csoportosul pár gyártó és szolgáltató kezében, elhitetve mindenkivel egyrészt hogy jó informatika nem létezik hatalmas beruházások nélkül, másrészt hogy informatikai hálózatunk felépítésénél bizonyos márkák és azok szolgáltatásai megkerülhetetlenek.

Blogunk nem kíván nyilvános köpködőfallá válni, nem szeretnénk senkit sem támadni és megbántani sem, csak néha szembeúszva az árral szeretnénk megmutatni, hogy mindent lehet másként is csinálni, van alternatíva és van olcsóbb, sőt ingyenes megoldás sok informatikai problémára.

Persze nem csak technikával kívánunk foglalkozni, hiszen nyitott szemmel járunk a világban, és pár hír hallatán bizony ellenállhatatlan blogolási kényszer lesz úrrá rajtunk. Ilyenkor előkapjuk a görbe tükrünket és reményeink szerint egy adag humorral kommentáljuk az eseményeket, hiszen a kisember számára a nagyokkal szemben folytatott küzdelem legnemesebb és leghasznosabb fegyvere a humor. Nem támadjuk meg tehát a mesebeli királyt, csak nevetve mutatunk rá, hogy bizony meztelen.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

1 komment

Címkék: humor informatika vállalkozás számítástechnika