Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Akcióban a BSA - retteghetnek a kiscégek is?

2009.12.16. 09:27 bbul

Egy mai hír szerint minden cég kedvence, a BSA, más néven szoftverrendőrség újra akcióba lendült. Hasonlóan a Terminátorhoz, ők is mindig visszatérnek, csak az ő fegyverzetük nem változott az elmúlt két évben. Ha valaki kicsit beleássa magát a témába rájöhet arra, hogy néha vaktölténnyel lőnek, ha meg igazival, akkor egy jó golyóálló mellénnyel ki lehet azt védeni.

Sok cégvezető leizzadt két éve, amikor is a BSA rejtélyes módon szövetségre lépett az APEH-al, vagy legalább is velük fenyegette meg a cégeket, hasonló módon az óvodás gyerekhez, aki renitens ovistársának egy báty által lekevert fülest helyez kilátásba, arra az esetre, ha nem adja vissza a piros kis dömpert.

A BSA módszere a következő volt: kiküldött több ezer cégnek egy levelet, melyben arra kérte őket, hogy szíveskedjenek a szoftvernyilvántartásukat íziben elküldeni nekik, különben: "gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben fennálló jogainkat." - Ettől persze minden cégvezető megijedt, mivel sokan nem vezetnek szoftvernyilvántartást, másrészt meg ki tudja mit tartalmaz az APEH és a BSA vérszerződése? Aztán hamar kiderült, hogy az APEH nem örül annak, hogy velük fenyegetőznek, pláne, hogy semmilyen jogokat nem adtak a magát hatóságnak képzelő BSA-nak. 

 

De ki is az a BSA és mit akar?

A BSA a multi szoftvergyártók érdekképviseleti szövetsége, egy civil szervezet, jogi státusza pont olyan, mint a Sörbarátok Egyesületének, már ha van ilyen. Tehát semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezik.

Mi az alapja a levelüknek, amiben a szoftvernyilvántartás beküldését kérik?

Van egy mondatocska a szerzői jogi törvényben: a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni." Csakhogy a törvény semmilyen konkrét módot, eljárást nem ír elő arra vonatkozóan, hogy ezt a tájékoztatást milyen gyakran, milyen tartalommal, milyen formában kell teljesítenie a felhasználónak. Vagyis a BSA által „favorizált” megoldás egyike lehet a teljesítési módnak, de egyáltalán nem az egyetlen módja. Egyébként meg csak azokról a szoftverkről érdeklődhet, amiknek a gyártóit azok megbízásából képviseli, mi jogon akarja tehát az összes szoftverünk leltárát??

Mi a felszólításuk jogi státusza?

Gyenge. A levelükből nem derül ki, hogy ki teszi ezt a felszólítást. A BSA? Valamelyik megbízója? Nem derül ki az sem, hogy mi a BSA jogalanyisága: nincs olyan információ, amiből a szervezet létezésének tényét, képviselőjének személyét közhiteles nyilvántartásból meg lehetne állapítani. Azt sem tudni, hogy milyen szerzők bízták meg a BSA-t a szerzői joguk ellenőrzésére. BSA-felszólítás jogi státusza tehát nem több, mint egy kéretlen postai reklámküldeményé, bár elképzelhető, hogy még annak sem felel meg.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tech blog szoftver internet apeh informatika bsa számítástechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr41601542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akcióban a BSA - retteghetnek a kiscégek is? 2009.12.16. 12:27:21

Egy mai hír szerint minden cég kedvence, a BSA, más néven szoftverrendőrség újra akcióba lendült. Hasonlóan a Terminátorhoz, ők is mindig visszatérnek, csak az ő fegyverzetük nem változott az elmúlt két évben. Ha valaki kicsit beleássa magát a témába rájö…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.