Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Mire való a facebook?

2009.12.03. 13:07 bbul

A facebook jött és mindent vitt. Az amerikai közösségi oldal mára már meghódította a világot, betört Magyarországra és mára már az iwiw-et szorongatja. Világszerte több mint 300 millió felhasználóval rendelkezik és óriási méretei miatt túlnőtt a kezdeti szerepén.

Mivel kimeríthetetlen információ forrássá vált, gyakran használják például munkaadók is, hogy a jelentkezőiket ellenőrizzék. Egy felmérés szerint a munkaadók 35%-át alapvetően befolyásolja a facebookon talált információ. Egy kanadai nő esete is intő példa lehet arra, hogy nem mindegy mit rakunk fel magunkról az oldalra. A depresszió miatt egy éve táppénzen lévő asszony ugyanis tengerparti nyaraláson készült képeket tett fel, valamint szülinapi képeit, ahol is Chippendale fiúk társaságában múlatta az időt. A biztosító azonnal beszüntette a táppénz folyósítását. De említhetnénk annak az asszonynak az esetét is, akit azért rúgtak ki, mert a facebookon megjegyezte, hogy unalmas a munkája.

A feltöltött információk azonban nem csak a munkaadókat és a biztosítókat érdekelhetik, hanem a netes bűnözőket is. Leggyakoribb, hogy személyiséglopást követnek el, vagyis feltörik valakinek a profilját és a nevében küldenek ki különféle üzeneteket az ismerősei számára. Egy ukrán cég például 100 dollárt kér egy facebook fiók feltöréséért, amire pénzvisszafizetési garanciát is vállal. Ja kérem, az üzletben a becsület az első. Az ilyen kalózokat nehéz elkapni, pláne börtönbe zárni, ez inkább csak a facebook felhasználóival eshet meg. Távoltartási végzést hozott a bíróság egy nő ellen, akinek megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen egy bizonyos személlyel. A hölgyike viszont egy "poke" üzenettel megbökte a facebookon át az illetőt, aki menten fel is jelentette őt ezért. A nő most 1 éves börtönre számíthat a távoltartás megsértéséért. Ha szerencséje lesz be tudja majd csempészni a mobilját a dutyiba, mint Kane Barratt, akit a facebook legnagyobb hülyéje jelzővel láttak el. A börtönben lévő férfi ugyanis becsempészte a cellájába a mobilját és onnan frissítgette vele a profilját. Persze valakinek szemet szúrt és lebukott.

Úgy látszik hát, hogy kialakulóban van a facebookitis nevű betegség, melynek tünete, hogy a beteg legalább 3 óránként beugrik a facebookra, hogy ellenőrizze barátai bejegyzéseit és ha már ott van, gyorsan feltesz magáról is valami új hírt. Nekem is van két lány ismerősöm, egy testvérpár (a facebookitis jellemzően fiatal lányokat támad meg) , akik bár egy házban élnek, mégis a facebookon keresztül tartják a kapcsolatot egymással és állandóan kommentálják egymás bejegyzéseit. A betegség legsúlyosabb változatát egy ausztrál testvérpár (szintén két lány) kapta el. Szegénykék beleestek egy csatornába és a náluk lévő mobil segítségével frissítették állapotukat a facebookon, hogy aszongya: "beleestünk egy csatornába, segítsetek" Eltelt jó pár óra, míg egy ismerősük elolvasta a bejegyzést és értesítette a tűzoltókat, akik kimentették őket. Hogy a két lány miért nem tárcsázta egyből a 112-őt, azt nehéz megérteni. Egy kommuikációs egyetemi professzor szerint a 12-16 éves korosztály számára a facebook nem egy egyszerű közösségi oldal, hanem maga a kapcsolat a külvilággal.

Kevésbé vicces az öngyilkos facebook csoport esete, akik tömeges öngyilkosságot terveztek Hong-Kongban és erre buzdítottak másokat is. Az esetre véletlenül derült fény egy lány sikeretelen öngyilkossági kísérletét követően, aki elkottyantotta a pszichológusának, hogy a facebook-on buzdították erre.

Sokan használják a facebook-ot párjuk, vagy gyermekük utáni kémkedésre. Az így tönkrement házzaságokon túl a facebook már halált is okozott, egy szaudi apa (bár ez a kifejezés nem illik egy ilyen őrültre) agyonverte a lányát, mikor rájött, hogy az a facebookon csetelt egy fiúval. Szomorú az angol középiskolás lány Megan Gillan esete is, akit kedves osztálytársai állandóan a facebookon cikiztek, míg végül az már nem tudta ezt tovább elviselni és véget vetett életének.

Hogy ne csak a negatívumokat mutassuk be, nézzünk egy örömteli példát. 27 évvel ezelőtt egy angol édesanya elengedte 3 éves fiát annak magyar apjával az állatkertbe. A kisfiút apja elrabolta, Magyarországra vitte és azóta sem tudtak a nyomára akadni. A fiú, Gavin Páros nagynénje nemrég rákeresett az eltűnt unokaöccs nevére és meg is találta őt a facebookon. Felvették vele a kapcsolatot és anya és fia 27 év után újból találkozhatott.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy igaz, ami az egész intrenetre elmondható általában: a facebook-ot lehet használni jó és rossz célokra egyaránt.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: blog élet web internet facebook informatika életmód számítástechnika közösségi oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr221571060

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mire való a facebook? - Gerillainformatika - IT ésszel vagy pénzzel? 2009.12.03. 14:39:35

A facebook jött és mindent vitt. Az amerikai közösségi oldal mára már meghódította a világot, betört Magyarországra és mára már az iwiw-et szorongatja. Világszerte több mint 300 millió felhasználóval rendelkezik és óriási méretei miatt túlnőtt a kezdeti s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.