Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Google és Microsoft: harc a keresőkért

2009.11.26. 11:59 bbul

A Microsoft mindig is szeretett volna egy olyan keresőt futtatni, ami képes a Google megszorongatására, de eddigi próbálkozásai a Live Search-el kudarcba fulladtak és úgy tűnt semmi sem törheti meg a Google egyeduralmát az online keresők terén.

Most azonban változni látszik a helyzet. A Microsoft nyár elején elindította új keresőjét, a Bing -et, ami pár hét alatt 15%-os részesedést szerzett Amerikában a keresések piacán. A kiváló eredmény elérését az újdonság varázsán kívül segítette a 80 millió dolláros reklámkampány is. A befektetésnek viszont még nincs vége.

Steve Ballmer a Microsoft vezére ugyanis bármire képes annak érdekében, hogy bedöntse a Google-t. Ennek érdekében nem sajnálja a következő 5 évben a  Microsoft által termelt összes nyereség 5-10%-át fordítani a harcra. Ez az összeg valahol 5 és 10 milliárd közötti dollárra tehető és bizony ezt a Google sem veheti és nem is veszi félvállról. A hírek szerint fel is állítottak egy csapatot, melynek az élén maga Sergey Brin áll, a Google egyik alapítója. A csoport feladata, hogy feltérképezzék a Bing kereső algoritmusát és kiismerjék annak működését. Mivel mostanság az alapítók nem vesznek részt a Google-nál a  mindennapi munkában így Sergey hadrendbe állítása azt jelzi, hogy komolyan tartanak a riválistól.

                                               A két kereső harca most új fejezethez érkezett. Történt ugyanis, hogy Rupert Murdoch médiamágnás, kismillió TV és újság tulajdonosa úgy döntött, hogy elege van abból, hogy a Google News szolgáltatása lopja tőle a híreket. Ez a hírgyűjtő szolgáltatás ugyanis beindexeli a híreket és egy oldalon jeleníti meg különböző hírforrásokból származó tartalmakat.

 Aki a címsoron kívül a teljes hírt el szeretné olvasni, az a hírre kattintva a hírforrás weboldalára kerül, ezért nehéz kissé megérteni miért gondolja a médiamamut Murdoch, hogy mindez lopás. Fejébe vette hát, hogy mindennek véget vet és egyszerűen kitilitja a Google keresőrobotjait minden weboldaláról és fizetőssé teszi a híreit, hiszen mégsem járja, hogy az emberek ingyen olvassák a híreket. Murdoch, aki a 40-es, 50-es években szocializálódott, mikor is természetes volt neki, hogy a kinyomtatott újságokért az emberek fizetnek, így kissé nehezen barátkozik meg az új helyzettel és tolvajnak, sőt parazitának nevezi a Google-t.

Ha nem állna a háta mögött egy médiabirodalom, akkor könnyen egy öregember morgásának is bélyegezhetnénk mindezt, de így komolyan kell őt venni. A mogul internettel szembeni ellenérzéseit valószínűleg az táplálta, hogy óriásit bukott a tulajdonában lévő MySpace-el, amit 4 éve vásárolt meg. Az idők változnak, a felhaszálók pedig elreppentek a Facebook és a Twitter irányába. 

Murdoch tehát harcba száll a Google ellen és úgy tűnik egyre több szövtségest is talált maga mellé. Több médiacég mellett ugyanis bekopogtatott hozzá a Microsoft is és elkezdte sugdosni a fülébe, hogy : "Tiltsdkiagúgölt, tiltsdkiagúgölt" és biza az öreg hajlik is erre. A Microsoft ugyanis hajlandó lenne fizetni neki a hírekért, ha beindexelheti azokat a Bing keresőjébe.

A Google nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy nagy bevételkieséstől nem tartanak, hiszen kevés bevételt termelnek nekik a hírek mellett olvasható hirdetések. A kérdés viszont az, mennyiben változtatja meg az internetet, ha Murdoch és a Microsoft összeölelkeznek? Vajon a Bingen megjelenő hírgyüjtő hoz-e annyi plusz látogatót, hogy le tudják győzni a Google-t?

Kérdéses az is, hogy az internet közössége hajlandó lesz-e a két óriáscég alkuja miatt elmozdulni a Bing irányába?

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: microsoft google tech kereső szoftver web internet technika informatika murdoch ballmer számítástechnika steve rupert

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr901553654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Google és Microsoft: harc a keresőkért 2009.11.26. 13:47:20

A Microsoft mindig is szeretett volna egy olyan keresőt futtatni, ami képes a Google megszorongatására, de eddigi próbálkozásai a Live Search-el kudarcba fulladtak és úgy tűnt semmi sem törheti meg a Google egyeduralmát az online keresők terén Most azonba…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.