Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

A 3D-s Budapest története

2009.11.03. 11:28 bbul

"Ilyen is csak velünk történik" - gondolhatnánk és igazunk is van. Arról van szó ugyanis, hogy egy magyar cég, a Virtual Hungary Kft. 2007-ben leszerződött a fővárossal, hogy csekély 5 millió Forint ellenében elkészíti Budapest turistalátványosságainak 3 dimenziós képét és feltölti azt a Google Earth oldalára, Budapest térképére. A 3D-s rajzok el is készültek, fel is kerültek a térképre, mégpedig kiválló minőségben:

 

Gondolhatnánk tehát, hogy minden rendben van, de nem. A borsos ár miatt a következő évben nem kaptak új megrendelést, ezért idén már lejjebb mentek az árral, és 20.000 Ft. körüli összegért rajzolták meg épületenként az Andrássy út és a Ráday utca patinás házait.

Aki azonban olyan ingyenes platformra építi üzleti modelljét, ami nem is az övé, az könnyen pórul járhat. Ez történt itt is. A Google ugyanis mindenki számára lehetővé tette már 2006-ban, hogy saját rajzokat töltsenek fel, de az ehhez szükséges általuk biztosított szoftver, a SketchUp bonyolultsága ettől sokakat elriasztott. A Google ezért megjelentetett egy könnyen kezelhető szoftvert, a Building Makert, mellyel bárki könnyedén húzhat fel 3D-s épületeket.

De mint tudjuk, a baj nem jár egyedül, ezért a Google egyik napról a másikra varázsütésre 3 dimenzióssá változtatta Budapest belvárosát, feltehetően valamilyen automata rendszerrel, mivel kisebb hiányosságok tapasztalhatók még a frissen 3 dimenzióssá vált házakon. Említhetnénk a Kálvin teret, ahol is a google szoftvere az ott álló darut is bekomponálta a 3D-s képbe:

Bár szerintem a Kálvin tér kultúrális és közlekedési káoszán egy csinos acéldaru nem tud sokat rontani. Ugyancsak beletört a Google bicskája a Lehet csarnok megrajzolásába is:

Ronggyal letakart farakássá változtatva azt. Én személy szerint egyébként pártolnám is a Lehel csarnok letakarását, esetleg lebontása után a terület felszántását és sóval való meghintését is. Amiért viszont tényleg kár, hogy a Virtual Hungary által készített igényes rajzok több helyen eltűntek, a Google automatán generált házai felülírták őket. A cég vezetői bepánikoltak: "Vakargatjuk a fejünket, és a levelezünk a Google-lel", mondták, hiszen a jövő évre is már számos megállapodást kötöttek további városrészek megrajzolásáról.

A Google tehát beleköpött a levesükbe, de nem csak ő, hanem még ki tudja hány felhasználó, hiszen a könnyen kezelhető Building Maker-nek köszönhetően özönlenek a 3D-s rajzok a Google-hez. A google épületmodellezési vezetője szerint minden rajznak át kell esni egy automata és egy emberi ellenőrzésen is, melynek a végén a legjobb fog kikerülni élesbe. Ha tehát a Virtual Hungary-é lesz a győztes, akkor visszateszik majd azokat az automatán generált házak helyére. Állítólag.... A Virtual Hungary képviselője szerint még egyeztetnek a Google-lel, mint mondta: "nem kaptunk kielégítõ információt".

A párbeszéd valószínüleg hasonlatos lehet a kisegér és az elefánt kommunikációjához...

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: google budapest informatika számítástechnika 3d earth

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr421495126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A 3D-s Budapest története - Gerillainformatika - IT ésszel vagy pénzzel? 2009.11.03. 11:52:57

"Ilyen is csak velünk történik" - gondolhatnánk és igazunk is van. Arról van szó ugyanis, hogy egy magyar cég, a Virtual Hungary Kft. 2007-ben leszerződött a fővárossal, hogy csekély 5 millió Forint ellenében elkészíti Budapest turistalátványosságainak 3…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.