Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Linux és az SAP - szerelem első látásra

2009.10.20. 11:04 bbul

Előző két cikkünkben megnéztünk pár riasztó példát arra, hogy mi történhet, ha egy nagyvállalat Windows alapon üzemelteti szervereit: A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől, A Londoni tőzsde kidobta a Windowst. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy megnézzünk pár példát arra, hogy milyen sikeres lehet a Linux és az egyik legnagyobb vállalatirányítási rendszer (ERP), az SAP együttműködése.

Az SAP tíz éve döntött úgy, hogy támogatni fogja a Linuxot, sőt rábízza alkalmazása teljeskörű üzemeltetését a Linuxra, arra az operációs rendszerre, amelyet egyetemisták kezdtek bütykölgetni. Bizos van aki furcsálja, hogy a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója ingyenes alkalmazásokat használ, de a felhasználóknak ez maga a paradicsom: Nyílt forrású az operációs rendszer, az adatbázis, és maga az alkalmazás is. Nincs a felhasználó előtt titok, mindenbe belenézhet, és - némi kontrollal ugyan - javíthat is benne. Ezen felül a Linuxra való áttérés elképesztő költségmetakarítással is járhat, hiszen ugyanakkora terheléshez sokkal olcsóbb hardver is elegendő.

Tanácsadóként dolgozva mi is megtapasztaltuk ezeket az előnyöket, amikor még 2000-ben úttörőként egy nemzetközi nagyvállalatnál dolgozva Linuxra építettük fel a teljes IT infrastruktúrát. Mivel a a Linux kivételes teljesítményt produkált átlagos hardveren is, ezért magától értetődő volt, hogy a rendszert a cég összes Európai gyárára kiterjesszük. Ma már persze korántsem unikum ez a megoldás, hiszen Számos hazai nagyvállalat, többek között az Egis, a Zwack is Linux Enterprise Server platformon futtatja  SAP vállalatirányítási rendszereit. Továbbá a  SANYO, az Állami Autópályakezelő, a Jászplasztik, valamint a CEU (Central European University) is. Ez utóbbiak állnak igazán közel a szívünkhöz, hiszen "haddicsekeggyek" ezekben a cégekben mi is csináltuk az SAP-t.

Érdemes megnézni, hogy miért választja sok cég a Linuxot az SAP futtatására. Az elődleges ok természetesen a pénz, vagyis a jelentős költségmetakarítás, azonban nem ez az egyetlen. Hasonló súllyal esik latba a magas rendelkezésre állás, vagyis a rendszer megbízhatósága, illetve a teljesítménynövelés és a könnyű kezelhetőség is és akkor még nem is ejtettünk szót a kiváló háttértámogatásról.

Összeségében elmondhatjuk tehát, hogy az SAP megoldásai több SAP tanácsadó cég szerint is gyorsabban, megbízhatóbban és rugalmasbban futan Linuxon. SAP alatt két választás van. Magyarországon csak néhány vállalat engedheti meg magának, hogy szemrebbenés nélkül UNIX-ot válasszon vállalatirányítási rendszere alá, mert ez a rendszer igen hardverigényes, és csupán több tízezres felhasználószám esetén kifizetődő megoldás. Minden más vállalat számára kiváló választás a Linux, mert szoftver szinten igen stabil, a hardverigénye viszont jóval kevesebb.

Ha minden ennyire klappol, joggal gondolhatnánk, hogy minden cég ezeket a megoldásokat alkalmazza, de nem. Szomorú tapasztalataink szerint a magyar ember inkább megveszi a méregdrága  nagy márkák szervereit, hiszen "azért még egy IT managert sem rúgtak ki, mert tőlük vásárolt." Vagy pedig ha pénze nincsen rá, eldolgozgat 5-10 éves őskövületeken: "ebben a szerverben még van anyag, elketyeg ez bármeddig."

Lehet, hogy van ebben igazság, de:

* a felhasználók tízszer annyit várnak
* a mentés ötször annyi ideig tart
* a jobok még munkaidőben is futnak
* a szerveren tizedannyi hely sincs (ezért archivál)
* és legalább ötször annyit költ hardware-támogatásra, mint ami szükséges lenne.

Mi addig Európa másik oldalán pedig már dolgozunk a “szép új világban”. Vannak helyek, ahol 500 felhasználó jóízűen használja az SAP-t egy olyan szerveren, aminek az áráért a fent említett nagy cégek még szóba se állnak az emberrel, ha “igazi nagy” szervert akar vásárolni. Máshol pedig mikor elszabadult a pokol egy Windows adatbázisszervereket támadó féregvírus formájában, egy nagy levegővétel alatt átmigrálták az SAP szervereket Linuxra. Az IT vezér saját bevallása szerint élete egyik legjobb döntése volt...
 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: linux open szoftver suse sap vállalat source

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr121462681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Linux és az SAP - szerelem első látásra 2009.10.20. 14:43:40

Előző két cikkünkben megnéztünk pár riasztó példát arra, hogy mi történhet, ha egy nagyvállalat Windows alapon üzemelteti szervereit: A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől, A Londoni tőzsde kidobta a Windowst. Úgy gondoltuk, eljött az i…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.