Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől

2009.10.08. 14:51 bbul

Az Ausztrál Integral Energy áramszolgáltatónál történt egy kis malőr. A cég vezérlőközpontjába - amit több millió háztartást lát el árammal - bekerült egy vírus. No nem a mostanában divatos médiavírus, a H1N1, hanem számítógépes, mégpedig a veszélyesebb fajtából.

A vírus neve a W32.Virut.CF amit a Symantec vírusadatbázisában rendkívül kártékonynak van minősítve, hiszen gyorsan terjed és nehéz eltávolítani. Az ausztrál áramszolgáltató gépeit épp a Symantec védi, joggal gondolhatnánk tehát, hogy sikeresen megvédi a gépeket a kis kártevőtől, de nem. A vírus bejutott a rendszerbe és nem a szervereket célozta meg, hanem az operátorok PC-it, amik Windowson futnak. Külön érdekesség, hogy a szerverek UNIX-osak, az operátorok gépei pedig a UNIX x-window rendszerét használták az egymás közti kommunikációra. Elérkeztünk tehát az 10.000 Forintos kérdéshez: Miért kell Windowst futtatni olyan gépeken, amik UNIX-os rendszerben kommunikálnak a UNIX szerverrel?

Ezt a megoldást a hazai gyorsulási versenyek sztárjához, a kispolski  kasztnis  300 lóerős csodaautóhoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy az legalább üzembiztosan működik, ami a Windows motoros UNIX-ról nem mondható el. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy ha a vírus már február óta ismert, hogy lehet, hogy a szolgáltató azóta sem  frissítette a védelmi rendszerét? Mivel a kérdésekre nem sikerült nekünk sem elfogadható választ találnunk, inkább nézzük a következményeket.

Ezer számítógépet kellett lecsatlakoztatni a hálózatról, legyalulni őket, majd újratelepíteni. Emiatt kénytelenek voltak Linuxos gépekkel kiváltani a fertőzött PC-ket. Ha ezt nem tették volna meg, akkor Ausztráliában több millió ember maradt volna áram nélkül és számos városban a közvilágítás is megszünt volna.

Ezen elgondolkodva úgy döntöttem, én személy szerint támogatnám a Windows felhasználásának bővítését, adjunk több teret neki! Már el is képzeltem a szép új világot. Miután vindózosítjuk az összes járművet, gyárat, hivatalt, intézményt, szolgáltatót, iskolát, elengedünk egy ütős kis vírust, ami két órán belül visszajuttatna bennünket az oly könnyelműen elhagyott 19. századba. Kényelmesen piknikezhetnénk az üres Hungária körúton felvert sátrunkban, amit a cserekereskedelem beindulta után cseréltünk feleslegessé vált laptopunkért, és ráérős napozgatás közben hálás szívvel gondolhatnánk a Microsoftra, akinek az APEH összeomlása utáni paradicsomi állapotot köszönhetjük.

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr871436571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Linux mentette meg Ausztráliát a totális áramszünettől - Gerillainformatika - IT à 2009.10.08. 15:00:19

Az AusztrĂĄl Integral Energy ĂĄramszolgĂĄltatĂłnĂĄl tĂśrtĂŠnt egy kis malőr. A cĂŠg vezĂŠrlőkĂśzpontjĂĄba - amit tĂśbb milliĂł hĂĄztartĂĄst lĂĄt el ĂĄrammal - bekerĂźlt egy vĂ­rus. No nem a mostanĂĄban divatos mĂŠdiavĂ­rus, a H1N1, hanem szĂĄmĂ­tĂłgĂŠpe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2009.10.10. 01:30:49

1) Symantec az, h nélkül, ha nem tévedek,
2) a jövőképről jutott eszembe egy sztori, milyen lenne a világ, ha az autónk úgy működne mint a Windows... Azt hiszem a General Motors valakije üzente ezt Gatesnek, az urban legend szerint :)
( közben megtaláltam: cyberpress.sopron.hu/article.php?id=1548 )

bbul 2009.10.12. 08:18:13

@KeRTi: Köszi, a kiigazítást! Igen, ezt a General Motors-os szöveg tényleg teli találat, régen olvastam már, de még ma is aktuális :-)

Rónai Balázs · http://it-tanacsado.hu/ 2009.10.13. 16:20:29

@bbulcsu

Azért a GM-es sztori úgy sem rossz, hogy milyen lenne, ha az autó úgy működne, mint a Linux.

A minimum, hogy command line-ból kellene kiadni a kanyarodási és fékezési utasításokat.
Mindenki taxin járna, amit feketeöves rendszergazdák vezetnének. Persze oda, ahol műszakilag érdemes menni, és nem oda, ahova az utas vágyik. :D

Egyéb ötletek?

bbul 2009.10.14. 11:07:53

@Rónai Balázs:

Igen, lesznek még ötleteink, már dolgozunk rajta... :-)

TibiBá · http://vallalkozokonyvek.blog.hu 2009.10.15. 12:59:55

@Rónai Balázs:

ó imádnám ha commandline-ból lehetne vezetni.

Számomra az lenne a tökéletes autó.
Nincs annál jobb mint amikor az ember egy jó kis shell scriptet írogat.

egy ötlet:

while [ $vol -lt 128 ]; do vol=getvolume(mic_right_front); sleep 10; done; katapult(Anyosules)

TibiBá · http://vallalkozokonyvek.blog.hu 2009.10.15. 15:54:31

azért vigyázni kell a parancssorral is, avatlatlan kezekben súlyos következményei lehetnek :)

index.hu/tech/net/2009/10/15/egy_elgepeles_miatt_leesett_svedorszag_az_internetrol/