Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Lemezkiadók ébresztő, itt a 21. század!

2009.10.06. 14:14 bbul

Azt eddig is tudtuk, hogy Amerikában  egy-egy bírósági ügyben gyakran elmeháborodott mértékű kártérítési ítéletek születnek, de nálunk a következő két eset kiverte a biztostékot:

Joel Tenenbaum, amerikai egyetemista ugyanis 675.000 dolláros büntetést kapott, amiért fájlcserélőkön keresztül letöltött magának 30, azaz harminc darab zeneszámot. Egy gyors fejszámolás után kiderül, hogy 1 dal illegális letöltése így 22.000 dollárjába, azaz majd 4 és fél millió Forintjába került.

Egy gyermekét egyedül nevelő anya, Jammie Thomas pedig 2 millió dolláros büntetést kapott 24 dal letöltéésért, tehát dalonként 80.000-et.Tegyük túl magunkat azon, hogy ezt a két embert egy életre tönkretették ezzel az ítéletekkel és gondolkodjunk el egy kicsit.

 

Hogy lehet az, hogy zenekiadók ma is épp úgy tűzzel vassal harcolnak a fájlcserélők, videomegosztók ellen, mint akár 10 évvel ezelőtt? Miért nem használják ki inkább az új médiák által kínált lehetőségeket? A Harvard Business School tanulmánya szerint ugyanis a fájlcserélők nemhogy nem okoznak kárt a kiadóknak, hanem épp ellenkezőleg, hosszútávon növelik is a bevételeiket. A fájlcserélők ugyanis soha nem látott módon bővítették a kínálatot, ismertséget hozva ezel rengeteg szerzőnek, aminek hála egyre több kiadó kiadványa jelenhetett meg a piacon. Igaz ugyan, hogy a nagy kiadó cégek lemezeladásai csökkentek, ezzel párhuzamosan viszont a piacon megjelenő új cégek részesedése megnőtt. Arról van tehát csak szó, hogy az internet megtörte a nagyok monopóliumát és a bevételek szóródása megnőtt. Egy jó példa a tanulmányból: az Egyesült Államokban 2000-ben 35 516 albumot adtak ki, 2007-ben viszont már 79 695-öt. A mamutkiadók pánikreakciói és az erős lobbitevékenységük viszont töretlen erővel kriminalizálják a zeneletöltőket és boszorkányüldözést folytatnak ellenük a törvényhozás segítségével.
Jó példa erre a reprográfiai díj, amikor is minden adathordozó árát előre megterhelik a szerzői jogdíj összegével, legyen szó CD-rél, vagy akár Pendrive-ról, eleve feltételezve mindenkiről, hogy lopni fog, vagyis illegális anyagot fog rámásolni, nem a családi felvételeit, vagy fotóit.

Hogy meddig mennek el a kiadók korlátoltságukban? Jó példa erre a 3 esztendős kisfiú esete, aki a Youtubra feltöltött 30 másodperces házivideón Prince egyik számára táncikált:

A Universal Music azonnal bírósághoz fordult és kiharcolta, hogy a Youtube távolítsa el a szerzői jogot megsértő ifjú gengszter videóját. Kéthavi jogi hercehurca után viszont a Youtube elérte, hogy a videó visszakerülhessen, jóhiszemű haszálatra hivatkozva.

Azóta bebizonyosodott, hogy egy Youtubra feltöltött video remek eladási statisztikákat hozhat egy-egy szerzőnek. A legjobb példa erre az amerikai pár Jill Peterson és Kevin Heinz esküvői videója, amin a násznép Chris Brown "Forever" című számára vonul be a templomba, nem is akárhogyan:

A kis videót eddig 13 millióan látták. A videó melletti linken lehetőség nyílt a dal megvásárlására az iTunes-on, illetve az Amazon-on. Mindkét helyen a letöltési lista élére ugrott a Forever című szám, hála a feltöltött klipnek. Úgy látszik eljött tehát az ideje annak, hogy a keresztesháborút folytató médiamamutok kihúzzák a fejüket a homokból és alkalmazkodva a változásokhoz új csatornákat keressenek a termékeik értékesítéséhez.

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: blog letöltés büntetés jogok warez fájlcserélő lemezkiadók szerzői

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr211431505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.