Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Az állam rengeteget költ arra, hogy spóroljon.

2009.10.01. 11:00 bbul

Aki azt hiszi, hogy már nem érheti meglepetés a magyar közállapotokat illetően az téved.

Az állam létrehozott ugyanis egy Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nevű szervet, aminek az a feladata, hogy a minisztériumok felett állva, helyettük döntsön az informatikai beszerzésekről. A legszebb az egészben az, hogy a beszállítóktól ezért még jutalékot is kap, vagyis minél több pénz elköltésére kötelezi a minisztériumokat, annál jobban vastagszik a zsebe.

Ez a rendkívül zseniális megoldás megmozgatta a fantáziámat. Úgy döntöttem, hogy ellátogatok a feleségem kedvenc drogériájába és egyezséget kötök az üzletvezetővel: az asszony által elköltött minden 10.000 Forint után 1000 Forint jutalékot kérek tőle.
Kiszámoltam, hogyha minden hónapban adok a nejemnek kétmillió Forintot, hogy feltöltse illatszer készleteit, akkor havonta 200.000 Forint tiszta bevétel üti a markomat, tehát dolgoznom sem fog kelleni többet.

Hasonlóképp gondolkodhatnak a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnál is, ugyanis megkezdték a méregdrága Microsoft Office 2007 beszerzését, amit az Unió egyetlen államában sem használnak állami intézményekben. A Főigazgatóság hagyományosan jó kapcsolatokat ápol ugyanis a szoftveróriás céggel, hiszen a 2008-as és az idei beszerzéseket is velük bonyolította le. Januárban történt ugyan egy kis malőr, mikor is fény derült egy tisztázatlan 25 milliárdos Microsoft szoftver beszerzési tenderre, ami után a főigazgatónak mennie is kellett. Ám ahogy a híres zenebohóc mondaná „van másik!” és az új főigazgató ott folytatja, ahol a régi abbahagyta, vagyis küzd az Office 2007 bevezetéséért, ami kormányzati szinten a világon sehol nem történt még meg, hiszen az új Office nem teljesen kompatibilis a régivel. Nem lehet tehát csak részben átállni az új szoftvercsomagra, hanem a változást mindenhol, minden egyes gépen végre kell hajtani, különben borul a kommunikáció.

A Főigazgatóságot nyilván az sem zavarja, hogy az új Office szolgáltatásaiban nem nyújt lényegesen többet az előző verziókhoz viszonyítva. Érdekes belegondolni abba is, hogy 2009-ben egyesek még mindig nem ismerkedtek meg a nyílt forrású szoftver fogalmával.

A hivatalos indoklás szerint a méregdrága szoftvercsomag egységes beszerzését az indokolja, hogy a földművelésügyi, a közlekedési, a gazdasági, az önkormányzati, az igazságügyi és az egészségügyi tárca „egységes infrastruktúrába” kerüljön. Ez mondjuk értető is. Nyilván elengedhetetlen, hogy az agrártárcánál készített „Az uborkatermesztés eredményeinek alakulása az éves csapadékmennyiség függvényében” című dokumentumot az Igazságügy tárca ügyészei is meg tudják nyitni. Bő uborkatermés esetén ugyanis nyilván csökken az uborkalopás büntetési tétele.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

4 komment

Címkék: microsoft windows politika közélet közbeszerzés mutyi tender

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr191420207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónai Balázs · http://it-tanacsado.hu/ 2009.10.01. 12:18:07

Csak egy kis kiegészítés, ami valószínűleg elkerülte a figyelmeteket:
- Nem 25 Mrd volt a tender, hanem csak 24 Mrd
- Nem Microsoft licencekre volt csak kiírva (idén először)
- A keret fel (12 Mrd) OpenSource szoftverekre ment. (index.hu/tech/uzlet/2009/08/26/nyilt_forrasu_szoftverek_nyertek_a_kozbeszerzesi_palyazaton/)
- Kiderül, hogy ennek van-e értelme, akarnak-e az állami intézmények valóban Linux-ot használni, vagy az drága lesz nekik: nonstopuzlet.hu/12-milliard-linux-microsoft-kozigazgatas-20090403.html
- A jutalékot nem a beszállító adja, hanem az az intézmény, aki a KSzF-en keresztül hívja le az adott beszerzést. Ez nem kötelező, választhatja azt is, hogy maga kiír egy közbeszerzési pályázatot, és azon keresztül szerez be. A jutalék, végül is egy adminisztrációs díj, azaz belső elszámolás a kormányzaton belül.
- Az Office 2007 felülről kompatibilis a korábbi verziókkal: képes azok formátumát olvasni is és előállítani is.
- A korábbi Office verziókhoz létezik ingyenesen letölthető hivatalos kiegészítő, amivel az Office 2007 formátumában készült dokumentumok a korábbi verziókkal is olvashatóak.
- Az utolsó 2 pont miatt lehetséges a csak részbeni átállás is.

TibiBá · http://vallalkozokonyvek.blog.hu 2009.10.02. 09:37:50

Persze Balázs, minden mondatnak lehet kérdőjele.

De azt hiszem a lényeg nem változik: "előfordul" az állami cégek beszerzéseinél, hogy nem mindig a célszerű megoldások nyernek. (és most teljesen függetlenül attól, hogy Linuxot vagy egyéb open-source megoldásról van szó. Ha egy adott helyzetben Microsoft megoldás a célszerű akkor legyen az!)

A fő gond az, hogy a Te és az én cégem által a kincstárba becsengetett pengők sokszor rossz döntések áldozatává válnak, és feneketlen zsebekbe vándorolnak.

És ez persze nem kizárólag az informatikai beruházásokra igaz (csak mi azokat tudjuk megítélni).

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2009.10.02. 12:56:50

jó post. jó a blog is, úgy egyben: szereztél egy új olvasót :)

bbul 2009.10.02. 13:02:47

@KeRTi: Köszi a biztatást, igyekszünk,igyekszünk!