Blogértesítő

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen blogbejegyzésről sem, szívesen küldünk neked rövid emlékeztető üzeneteket.

Friss topikok

Informatikai embertípusok

2009.09.22. 10:18 bbul

Bár a számítógépek térhódítása 15 éve töretlen lendülettel tart, az informatika fejlődése mégis mindenkire másként hatott. Az eltelt években különféle új embertípusok kialakulását figyelhettük meg, így ideje őket osztályozni aszerint, hogy holt tartank a számítógéppel folytatott szüntelen harcban.

  1. Az analfabéta

40 év feletti, lehet férfi és nő egyaránt. Legelső találkozása a számítógépekkel a nyolcvanas évek derekán történt, mikor is a Skoda csomagterében a pótkerék alá dugva sikerült Bécsből becsempésznie egy Comodore64-es csodát. Miután sikeresen csatlakoztatta hozzá a magnót és jót játszott valamelyik klasszikus kommandós játékkal, gondolta, hogy ezzel az informatika számára ki is van pipálva, így a következő 20 évben nem is nyúlt számítógéphez. Az idők szavára hallgatva 2000 környékén beszerzett egy új számítógépet, amit az eltelt 9 évben megtanult alapfokon kezelni, hála a fia által lediktált kockás papírnak, amin lépésről lépésre megtalálható a legfontosabb programok használata. Ma már tud Email-t írni, nyomtatni, sőt a neten meg tudja nézni a hétvégi időjárást is. Kissé zavarólag hat ugyan, hogy írógépen szocializált mutató újaival hangosan püföli a billentyűzetet, amit ezért 2 havonta cserélnie kell, de hát senki sem tökéletes.

  1. A cracker

Profi felhasználó, akit egy cél vezérel: minél több szoftvert és zenét, valamint filmet megszerezni ingyen. Számítógépén nincs egyetlen olyan program sem, amiért fizetett, mert különös bizsergést érez, valahányszor sikerül egy programot ingyen megszereznie, feltörnie. Keygen-ek, CD kulcsok és torrentek végtelen listáját tárolja a gépén, a feltört windows kulcsát pedig fejben. Mivel nem a spórolási szándék motiválja, hanem az „ezt fogok én fizetni ezeknek” betyáros virtusa, ezért nem is használ egyetlen ingyenesen és legálisan letölthető programot sem, hiszen számára a sikerélményt kizárólag az „ all files successfully patched” villogó felirat megjelenése okozza.

  1. A Plugin-os

Különös teremtmény, akinek egyetlen célja, hogy gépe teljesen egyedi legyen. XP-je a felismerhetetlenségig plugin-osított, hála a mintegy 100 segédprogramnak, ami teljesen átalakítja a megjelenését. Az ikonoktól kezdve a homokórán át a mappákig mindene egyedi, Vista vagy Windows7 ruhába öltöztetett, böngészőjébe pedig mintegy 20 aplikációt telepített. Hála ezen kiegészítőknek a windows bootolása mintegy 20 percet vesz igénybe, egy weboldal betöltése pedig 10-et. Hogy mindezen gyorsítson, kikapcsolja a hülye vírusírtót, elérve ezzel, hogy a 42 db telepített screensaverben lakozó trójai falovak akadálytalan vágtába kezdhessenek.

  1. Az open source – os

Távoli rokona a crackernek, benne is él tehát az „egy vasat se ezeknek” életérzés, azonban finom lélek lévén nem csal, hanem csak legális megoldásokat keres. Természetesen csak Linuxot használ és gyógyult alkoholista módjára pontosan számon tartja, hogy hány napja nem ült le vindóz elé.

  1. A szósöl netvörkös

A kommunikáció és az önkifejezés megszállottja. Böngészőjében állandóan nyitva van a facebook, az iwiw, a twitter oldala, tetszés szerinti fórumok és blogok oldalival egyetemben. Korán reggel izgatottan ül gép elé és a hiábavalóság érzése keríti hatalmába, ha egyetlen bejegyzés, vagy komment sem érkezett hozzászólásaira. Ha ez másnap is megismétlődik sírva fakad, harmadnap már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.  Életének minden apró rezdülését közzéteszi, a reggeli fogmosástól az ebéden át egész az esti zuhanyzásig.  Internet nélkül 5 perc után Robinsonnak érzi magát, így az otthonától a munkahelyéig tartó úton kényszeredetten nyomkodja új facebook aplikációs mobilját.

Állapota napi 10 iwiw és facebook látogatás alatt még nem tekinthető kórosnak.

  1. A hardveres 

Rajong az újdonságokért, így gépét állandóan fejleszti. Processzorában több mag van, mint a nagyi meggybefőttjében, merevlemez esetében csak terrabájtokban számol, de igazából a memóriabővítés és a videokártya cseréje hozza lázba. A legújabb játékokon játszik és ha valamelyik ezek közül csak egy picit is „szaggat”, akkor videokártyája azonnal a kukában landol. Gépének háza átlátszó és piros, esetleg Ferrarira hajaz, a coolerek pedig mind neonszínekben világítanak. A folyamatos alkatrészcserék miatt a játékok szüneteiben pedig állandóan drivereket és frissítéseket tölt le. Viselkedése antiszociális, online csatatereken küzd és tart kapcsolatot fajtársaival.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Szólj hozzá!

Címkék: humor informatika számítástechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillainformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr231398898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.